Американското министерство на правосъдието се противопостави на публикуването на съдебния документ, който да представи пред обществеността мотивите за претърсването на имението на Доналд Тръмп във Флорида, предадоха световните агенции.

Операцията на федералната полиция в Мар а Лаго породи политическа буря в САЩ. За първи път е случва подобно нещо с резиденция на бивш държавен глава. Привърженици на Тръмп казаха, че става дума за "лов на вещици", съобщава БТА.

Няколко организации, сред които и медии, поискаха от съдия да публикува документа, в който разследващите обясняват защо е нужен обискът. Но министерството на правосъдието увери, че подобна публикация ще навреди на разследването, което е в ход.

В петък по искане на прокурори съдия направи обществено достояние заповедта за претърсване на имота на Тръмп и списък с конфискуваните при операцията документи.

Но за разлика от тогава сега документът, за чието публикуване се настояваше, съдържал поверителни информации за свидетели и техники, използвани от полицията, както и изключително важни за разследването факти, посочва министерството на правосъдието. Публикуването му би могло да навреди на следващите етапи от разследването, като разкрие стратегията на разследващите.

Същевременно дългогодишният финансов ръководител на "Организация Тръмп" Алън Уайсълбърг се очаква още днес да пледира виновен по обвинения за данъчни измами, а процесът срещу се очаква да започне през октомври, предаде Асошиейтед прес.

 

Агенти на ФБР в понеделник претърсиха дома на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго във Флорида, като иззеха 11 комплекта класифицирани документи, включително някои, обозначени като строго секретни, съобщи в. "Уолстрийт Джърнъл". Агентите на ФБР са взели около 20 кашона с вещи, папки със снимки, ръкописна бележка и изпълнителна заповед за помилване на съветника на Тръмп Роджър Стоун, показва списъкът на предметите, изнесени от имота, съобщава вестникът. В списъка е включена и информация за "президента на Франция", съобщава изданието, цитирано от Ройтерс.

Генералният прокурор на САЩ потвърди, че лично е разрешил обиска на имението на Тръмп.

Тръмп отрече съобщението на "Вашингтон пост", че претърсването на ФБР в дома му в Мар-а-Лаго е било за евентуални класифицирани материали, свързани с ядрени оръжия, като написа в профила си в социалните мрежи, че "въпросът за ядрените оръжия е измама".