Генералният прокурор на САЩ Мерик Гарланд потвърди, че агенти на ФБР са обискирали имението на Доналд Тръмп във Флорида, за да установят дали бившият президент на САЩ е изнесъл незаконно документи при напускането на Белия дом, предадоха Ройтерс и АП, цитирани от БТА.

Гарланд каза, че лично е разрешил обиска и добави, че министерството на правосъдието е призовало съда да публикува заповедта за обиск в хода на разследването заради "значителния обществен интерес".

Искането е странно, защото такива документи обикновено остават секретни, докато трае разследването. Но министерството изглежда смята, че мълчанието по въпроса би създало възможност за остри вербални атаки от страна на Тръмп и негови привърженици, коментират агенциите.

Гарланд не разкри мотивите си въпреки протестите на някои демократи, нетърпеливи да разберат дали министерството изобщо възнамерява да вземе предвид доказателствата, които се появиха в рамките на разследванията на събитията от 6 януари, както и на републиканците, които бързо започнаха да повтарят твърденията на Тръмп, че е жертва на политическо преследване.

Не е ясно дали и кога федералният съд в Маями ще удовлетвори искането и ще публикува документите.

На 9 август ФБР нахлу в имението на Тръмп в Палм Бийч.

"Мар-А-Лаго "в момента е под обсада, обискиран и окупиран от голяма група агенти на ФБР", съобщи тогава бившият американски президент, като допълни, че са отваряли сейфа му.

Само преди ден пък Тръмп отказа да свидетелства по гражданското разследване в щата Ню Йорк за бизнес делата му, като се позова на Петата поправка.