Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че имението му в Мар-а-Лаго, Палм Бийч, Флорида, е било обискирано от агенти на ФБР, съобщи Ройтерс.

"След като работихме и си сътрудничихме със съответните правителствени агенции, този необявен обиск в дома ми не беше необходим или уместен", гласи изявление на Тръмп, цитирано от БТА.

Бившият президент не съобщи защо се е състоял обискът.

"Мар-А-Лаго "в момента е под обсада, обискиран и окупиран от голяма група агенти на ФБР", каза той. "Те дори отвориха сейфа ми", каза Тръмп.

Министерството на правосъдието на САЩ е започнало ранна фаза на разследване на пренасянето от Тръмп на официалните президентски документи в имението му във Флорида, съобщи през април източник, запознат с въпроса.

Разследването се провежда, след като Националният архив на САЩ и администрацията на през февруари уведоми Конгреса, че са били възстановени около 15 кутии с документи на Белия дом от имението на Тръмп във Флорида, някои от които са съдържали класифицирани материали.

Снимка: БТА

Комисията за надзор на Камарата на представителите на САЩ в същото време обяви, че разширява разследването на действията на Тръмп и поиска от архивите да предадат допълнителна информация. По-рано Тръмп потвърди, че се е съгласил да върне определени документи на архивите, като нарече това "обикновен и рутинен процес".

В същото време книга разкрива, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е хвърлял в тоалетната скъсани правителствени документи, разкриха нови снимки, съобщи ДПА.

Репортерката на "Ню Йорк Таймс" Маги Хаберман получила снимките на изхвърлените документи за "Confidence Man", предстоящата ѝ да излезе книга за Белия дом на Тръмп, пише БТА.

Снимка: БТА

Въпреки отричането на Тръмп, снимките показват парчета хартия с неговия характерен почерк в две тоалетни чинии.

"Някои от помощниците на Тръмп са били наясно с този навик, с който той се е занимавал многократно", казва Хаберман пред "Аксиос", която публикува уличаващите снимки. "Това беше продължение на навика на Тръмп да къса документи, които се предполагаше, че трябва да бъдат запазени."

Снимка: БТА

Според публикацията една от снимките е на тоалетна в Белия дом, а друга е заснета при пътуване в чужбина.

Невъзможно е да се определи за какво точно са се отнасяли унищожените документи. Но името "Стефаник", което очевидно е препратка към членката на Камарата на представителите Елиз Стефаник, е четливо на един къс хартия.

Снимка: БТА

Тръмп осмя новото разкритие чрез говорителя си Тайлър Будович.

"Трябва да си доста отчаян, за да продаваш книги, ако снимките на хартия в тоалетна чиния са част от рекламния ти план", каза Будович.

Бившият президент е известен с това, че в честите си буйства късаше документи, принуждавайки помощниците си да събират парчетата, които по-късно трябваше да бъдат залепени обратно и предадени в Националния архив.

Снимка: БТА

Тръмп също така взе със себе си в имението си във Флорида и няколко кашона, натъпкани с документи, включително и такива с гриф "поверително", когато напусна Белия дом на 20 януари 2021 г., точно заради които е днешният обиск на ФБР.

Снимка: БТА