Агентите на ФБР, които в понеделник претърсиха дома на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго във Флорида, са иззели 11 комплекта класифицирани документи, включително някои, обозначени като строго секретни, съобщи в. "Уолстрийт Джърнъл".

Агентите на ФБР са взели около 20 кашона с вещи, папки със снимки, ръкописна бележка и изпълнителна заповед за помилване на съветника на Тръмп Роджър Стоун, показва списъкът на предметите, изнесени от имота, съобщава вестникът. В списъка е включена и информация за "президента на Франция", съобщава изданието, цитирано от Ройтерс.

Списъкът с документи се съдържа в документ от седем страници, който включва и заповедта за претърсване на помещенията, предоставена на ФБР от американския магистрат съдия Брус Рейнхарт, пише вестникът. Списъкът не дава повече подробности за съдържанието на документите.

По-рано в петък Тръмп отрече съобщението на "Вашингтон пост", че претърсването на ФБР в дома му в Мар-а-Лаго е било за евентуални класифицирани материали, свързани с ядрени оръжия, като написа в профила си в социалните мрежи, че "въпросът за ядрените оръжия е измама".

Претърсването на дома на Тръмп бележи значителна ескалация в едно от многото федерални и щатски разследвания, с които той се сблъска от времето, когато бе на поста си и в частния бизнес, включително отделно разследване от страна на Министерството на правосъдието на неуспешния опит на съюзниците на Тръмп да подменят президентските избори през 2020 г. чрез представяне на фалшиви списъци с избиратели.

В края на една необикновена седмица за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп нюйоркски съдия днес постанови, че неговата компания и нейния дългогодишен финансов директор ще бъдат изправени пред съда тази есен по обвинения в данъчни измами, произтичащи от продължило години криминално разследване на бизнес практиките на Тръмп, предаде АП, цитирана от БТА.

Съдия Хуан Мануел Мърчан насрочи подбора на съдебни заседатели по делото за 24 октомври. Обвиненията срещу "Организацията Тръмп" са, че тя е платила на финансовия директор Алън Уайселбърг над 1,7 милиона долара под формата на незаписани в счетоводните книги плащания, включително за наем, плащания за кола и такси за обучение в училище. Адвокати на днешното заседание предположиха, че делото би могло да се проточи няколко месеца.

Мърчан отхвърли исканията на адвокатите на Уайселбърг и "Организацията Тръмп" за прекратяване на делото, въпреки че постанови да отпадне едно от обвиненията в данъчна измама срещу компанията, позовавайки се на неговата изтекла давност. По делото остават над десет други обвинения. Адвокатите на Уайселбърг пледираха, че прокурорите от ръководената от демократите манхатънска окръжна прокуратура искат да накажат клиента им, тъй като той е отказал да им сътрудничи срещу бившия президент. Мърчан отхвърли тези твърдения и заяви, че доказателствата, представени пред заседателите "са достатъчни от правна гледна точка, за да подкрепят твърденията в обвинителния акт" и че съдебното производство е било проведено правилно, като "неговата цялост не е била нарушена".

Ако делото бъде разгледано по график, Уайселбърг и "Организацията Тръмп" ще бъдат съдени по време на междинните избори, когато Републиканската партия на Тръмп би могла да спечели мнозинства в двете камари на Конгреса на САЩ, отбелязва АП. В същото време Тръмп полага основите за своята потенциална кандидатура за президент на изборите през 2024 година.