Има доказателства, че разбилият се в Иран украински пътнически самолет е бил свален от ракета земя-въздух, която може да е била изстреляна непреднамерено, заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Джонсън призова за пълно и прозрачно разследване на катастрофата на самолета, при която загинаха всичките 176 пътници на борда, сред които четирима британци.

"Великобритания продължава да призовава всички страни към спешна деескалация, за да се понижи напрежението в региона", заяви Джонсън.

Същата позиция изрази канадският премиер Джъстин Трюдо.

"Разполагаме с разузнавателна информация от множество източници, включително от нашите съюзници и от нашите собствени служби, че самолетът е бил свален от иранска ракета земя-въздух. Възможно е това да е станало непреднамерено. Тази нова информация засилва нуждата от щателно разследване на случилото се", заяви Трюдо. Той добави, че украинският президент Володимир Зеленски го е информирал, че Иран ще допусне украински следователи в страната.

Сред загиналите 176 души в самолета е имало 63 канадци.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече изрази подобни подозрения, а според редица медии американското разузнаване е все по-убедено, че самолетът е бил свален погрешка от Иран.

"Имам своите подозрения. Не искам да ги казвам, защото и други хора имат такива. Това е трагична случка. Трагична, но някой може да е направил грешка от другата страна. Би могъл да направи грешка. Той е летял над размирен район и някой може да е направил грешка. Някои хора казват, че е механичен проблем. Аз лично не мисля, че за това става въпрос, но ще видим какво ще стане", каза той.