Три четвърти от гражданите на Република Северна Македония смятат, че са достатъчно информирани за това какво представляват конституционните промени, които страната трябва да направи, според подписаната преговорна рамка и повечето от тях се опасяват, че те ще имат негативни последици за страната, показва проучване, представено в предаването Детектор на телевизия Сител, цитирана от БТА.

Според проучването 75,4% от анкетираните казват, че знаят какво представляват промените в конституцията, 60,8% са на мнение, че те ще имат негативни последици за страната, а 54,5% казват, че конституционните промени няма да имат положителни последици за страната.

Проучването на Института за политически изследвания Скопие е проведено в периода от 2 до 6 май тази година.

Според вицепремиера по европейските въпроси причината, за тези резултати е дългогодишната политика на опозицията за всяване на страх и като пример посочи начинът, по който е бил приет договорът от Преспа с Гърция.

"Имахме много сходна атмосфера, твърдения, че Преспанският договор води до обезличаване на Северна Македония, че това ще е краят на нашата идентичност, и че това ще бъде предателство на държавата. Въпреки че и тогава имаше протести и напрегната атмосфера в парламента, днес виждаме ползите ", казва Маричич.

"Ако (Северна) Македония постигне успех в борбата срещу организираната престъпност и корупцията и въведе функционираща система на върховенството на закона, условията ще бъдат много по-добри и България ще бъде притисната в ъгъла, и ще трябва да спре тази политика", каза зам.-председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, който поясни каква е стратегията на опозицията е да се осигурят по-добри условия в преговорите с ЕС.

Според представеното проучване 56,1% от гражданите смятат, че конституцията на Северна Македония не трябва да бъде променяна, за да бъдат вписани в нея българите, като към въпроса са добавени и черногорците и хърватите, а страната да продължи с отварянето на преговорните глави, подкрепа на конституционните промени са заявили 27,5 процента от участвалите в проучването.

Повечето подкрепящите промени в конституцията са етнически албанци- 79,3% , а 72,4% от определящите се като македонци са против, сочи проучването, което е представително за страната и е направено сред 1112 респонденти.