Групите в Европейския парламент изразиха днес разнопосочни становища за посещението на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в Москва миналата седмица, предаде БТА.

Голямото мнозинство евродепутати обаче солно критикуваха Борел, като определиха посещението му в Москва като "унижение".

От Европейската народна партия (ЕНП) отбелязаха, че някои от евродепутатите в тази група не са доволни от изявата на Борел на пресконференцията с руския външен министър Сергей Лавров. ЕНП настоя, че Борел не е използвал доводи срещу руската външна политика. Според ЕНП са необходими санкции по европейското законодателство за нарушения на човешките права по света.

ЕНП определи посещението като "отрезвяващо" и призова санкциите да обхванат руските съдии, които водят политически дела, както и приближени на руския президент Владимир Путин. От тази група призоваха за истински действия срещу прането на пари във всички страни от ЕС.

Социалистите и демократите посочиха, че Москва е използвала повода, за да унижи ЕС. Русия прави всичко, за да ни раздели. Европейският съвет не е наложил силни санкции след отравянето на Алексей Навални. Кипър с години издава паспорти на близки до Кремъл, Германия подкрепя разширяването на газопровода "Северен поток", Франция говори за съживяване на отношенията с Русия, отбелязаха от тази парламентарна сила и призоваха за санкции срещу руския президент и неговите приближени.

"Визитата ви бе повод да бъде унижен ЕС", заяви евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Кати Пири, цитирана от БНР.

Групата "Обнови Европа" определи посещението на Борел като "грешка при подобни условия". Според либералите това посещение е изпратило грешното дипломатическо послание и Борел е паднал в заложен медиен капан.

Групата "Идентичност и демокрация" нарече пътуването "смело и необходимо", като добави, че Русия постоянно търпи обиди от институциите на ЕС. Русия няма да спре да преследва интересите си. Да не ставаме за смях, когато даваме уроци на хората по света, скоро може руската ваксина срещу Ковид-19 да ни потрябва, допълниха от тази парламентарна сила.

Зелените също определиха посещението като отрезвяващо и призоваха да спрат опитите за сътрудничество с Путин.

Според Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) Борел не се е съобразил със съветите да не пътува до Москва. От ЕКР заявиха, че така върховният представител е помогнал на руските власти в навечерието на парламентарните избори, като същевременно надеждите за освобождаване на Навални са намалели. Бяхте унизен, пътуването беше голяма грешка, опитахте да подсилите собствения си образ, Лавров обиди нашите съюзници и приятели, добавиха от ЕКР.

Ана Фотига от групата ЕКП заяви, че с посещението си Борел е влязъл в капана на Путин, с което е укрепил режима преди изборите. Съпартиецът й от Швеция Шарли Веймеш, от чиято страна бе един от изгонените дипломати от Русия, поиска в прав текст оставката на върховния представител. "Тези, които се надяваха, че ЕС има гръб, явно са таили надежди напразно. Върховни представителю Борел, вие трябва да си подадете оставката. Нуждаем се от някой, който може да играе в големи турнири", заяви Веймеш.

Групата "Левите" настоя, че Русия не вижда възможност да работи с ЕС заради изблици на русофобия. Тази парламентарна сила посочи, че трудно може подкрепата за Навални да бъде определена като масова и отбеляза, че ЕС не казва нищо например в случая с Джулиан Асандж, лишен от свобода вече десетина години. Трябва ни диалог, а не война, призова тази парламентарна сила.

"Тук не става дума за човешки права, а за геополитически дневен ред срещу Русия, подклаждан от военно-промишлен комплекс, който се нуждае от враг, за да оправдае милионите си. Разбира се, че бяхте прав да отидете в Русия, трябва да сме ангажирани с диалог, а не с война", каза депутатът от групата "Левите" Клеър Дейли.

"За последните 2 години в Русия имаше 19 визити на делегации на министерско и по-високо ниво на страни-членки. Защо аз да не отида?", попита в заключение самият Борел.