73-ма евродепутати обвиниха в лъжа върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и поискаха оставката му, съобщи изданието "Политико", цитирано от БНР.

Поводът е посещението му в Москва, което, според тях сериозно е навредило на репутацията на Общността.

Призивът се съдържа в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Инициатор е естонският депутат Рихо Терас от Европейската народна партия (ЕНП).

Единственият подписал се под него българин е Александър Йорданов от СДС, който също е член на ЕНП. Сред подкрепящите преобладават представители от Полша, балтийските страни, Чехия, Словакия и Румъния.

Европейската комисия обаче защити Жозеп Борел заради мисията му до Москва, където по думите му той научил от социалните медии за експулсирането от Русия на трима европейски дипломати, докато разговарял с руския външен министър Сергей Лавров в петък, предаде Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че експулсирането е станало ден преди посещението на Борел, предаде БТА.

В блог, публикуван късно снощи, Борел заяви, че молбите му към Русия да спре експулсирането, са били игнорирани. По думите му пресконференцията е била "агресивно режисирана", а посещението - "изключително сложно".

"Русия прогресивно се отдалечава от Европа и гледа на демократичните ценности като на екзистенциална заплаха. От страните членки зависи да решат какви да са следващите стъпки, и да, те може да включват санкции", написа Борел.

Но Европейската комисия заяви, че не съжалява, че Борел е предприел първата си визита в Москва като координатор на външната политика на ЕС, защото Русия е поела курс на конфронтация, която Борел се е опитал да осуети.

"Пътуването беше необходимо. Човек не бива да се отказва от едно посещение, защото изглежда трудно", каза в Брюксел говорителят на ЕК Ерик Мамер.

По думите му "едно пътуване на се оценява като успех или провал от това какво се случва в даден момент". Правителството на Белгия също изрази подкрепа в декларация за мисията на Борел.

Утре Борел ще говори пред Европейския парламент, който призова за санкции, за да бъде спряно завършването на газопрвода "Северен поток-2". Някои европейски страни сега засилват кампанията за нови западни санкции срещу Москва, заявиха дипломати.

Полша организира днес двучасова видеоконференция със страни от ЕС, в която се включиха и дипломати от Великобритания, САЩ, Канада и Украйна, както и двама съмишленици на Алексей Навални - Владимир Ашурков и Леонид Волков, за да обсъдят политиката спрямо Москва, включително санкции.

Външните министри от ЕС ще обсъдят темата за Русия на 22 февруари.