Отношенията между Русия и Европейския съюз достигнаха най-ниското си ниво след отравянето и вкарването в затвора на руския опозиционер Алексей Навални, заяви днес в Москва ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Ясно е, че отношенията ни са сериозно обтегнати и след случая с Навални достигнаха най-ниското си ниво", заяви Жозеп Борел на среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров, без да споменава името на Навални, заяви, че е готов "да обсъжда всяка тема", като в същото време изтъкна, че Европейският съюз е отговорен за съществуващото напрежение с Москва.

"Нашият основен проблем е отсъствието на нормалност в отношенията между Русия и ЕС (. . .) Това е една неестествена ситуация, от която никой няма полза", изтъкна Лавров, като подчерта, че иска "откровена и детайлна" дискусия с Борел.

Русия окачестви като намеса във вътрешните й работи критиките на ЕС във връзка с преследването срещу Навални и бруталните репресии през последните дни срещу демонстранти, подкрепящи руския опозиционер, отбелязва Франс прес.

Европейският съюз обвини Русия в опит за убийство на Навални с нервнопаралитично вещество миналата година и прие санкции срещу високопоставени руски представители.

Русия не призна, че е имало опит за убийството на Навални. Самият Навални обвини руския президент Владимир Путин, че е дал заповедта за отравянето му.