"Макаров" (фамилията на настоящия посланик на Русия в София и едновременно алюзия с марката пистолет) не се справи, и в непослушната България изпращат "Калашников". Така коментират българските медии предстоящата смяна на първото лице на руското посолство в София. Новият посланик Елеонора Митрофанова, бивш началник на "Россострудничество", трябва да започне работа през февруари, пише корепондентът на "Новая газета" на Балканите Генадий Габрелиан специално за руската редакция на Радио "Свобода" в материал, представен от агенция "Фокус".

"Времето на назначаването й се свързва с предстоящите в България на 4 април парламентарни избори и опитите на Кремъл да постигне повратна точка в руско-българските отношения. Междувременно, ако анализираме маневрите на Москва в България през последните години, тези опити стават все поинтензивни и разнообразни.

Моментните отношения между Русия и България са парадоксални. От една страна, от есента на 2019 г. до края на 2020 г., петима руски дипломати бяха изгонени за шпионаж, включително заради опит за вербуване на ръководител на една от разузнавателните служби на България, както съобщава премиерът Бойко Борисов. Това е безпрецедентен брой за всяка европейска държава, да не говорим за бивша "братска". По време на мандата на Анатолий Макаров като посланик - три години и половина - освен това имаше задочно обвинение от софийската прокуратура за трима служители на ГРУ в опит да убият българския бизнесмен Емилиян Гебрев с отрова "Новичок".

От друга страна, Кремъл продължава опитите си да увери света в това, че Русия се държи много високо в България. Например неотдавнашно проучване на Россотрудничество относно първите 10 държави в света, където "Русия е най-обичана" постави България на девето място, след Украйна и пред Китай (първите три бяха Таджикистан, Сърбия и Армения). Но след това имаше смущение: българският новинарски портал faktor.bg нарече анкетата "фалшива". Не е ясно, отбелязват българските журналисти, каква аудитория обхваща, как е била проведена и колко е продължила.

Очаква се посланик Митрофанова да популяризира активно идеята, че Русия е водещат сила на Балканите и следователно София трябва да се съобразява с нея. 67-годишният ръководител на дипломатическата мисия - дъщеря на генерал от КГБ, възпитаник на Факултета по международни икономически отношения на МГИМО, има богата кариера зад гърба си. Започвайки с управлението на собствената си одиторска фирма, тя по-късно става депутат в първия състав на Държавната дума, одитор на Сметната палата, първи заместник-ръководител на руското външно министерство, след това в продължение на седем години - постоянен представител на Руската федерация в ЮНЕСКО, а през 2017-2020 г. - ръководител на Росотрудничество", пише руското "Радио Свобода".