Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на неверни показания, съобщи във Виена прокуратурата по икономическите въпроси и корупцията.

Обвиненията са свързани с изявления, направени от 36-годишния Курц в разследващата комисия, създадена от австрийския парламент, за да проучи скандал за търговия с влияние, свързан с бившия му коалиционен партньор - Австрийската партия на свободата. Според обвинението Курц е дал неверни показания по въпроса доколко е бил обвързан с плановете около държавния холдинг ÖBAG.

През юни 2020 г. в комисията Курц е омаловажил ролята си при назначаването на ръководителя на държавния холдинг ÖBAG Томас Шмид. Според тогавашното му изявление той е бил предварително информиран за решението, но не е участвал повече в процеса по назначението, информира БТА.

Въз основа на съобщения, разменени в чат обаче, станали достояние на прокуратурата, тя предполага, че бившият ръководител на правителството е бил силно ангажиран с избора на кадри. Изглежда, че Курц и Шмид редовно са обменяли мнения по темата най-късно от средата на 2017 г. От пролетта на 2021 г. Прокуратурата по икономическите въпроси и корупцията разследва Курц по подозрение в даване на неверни изявления. Според институцията размерът на наказанието за престъплението, за което той е обвинен, е до три години затвор.

Курц винаги категорично е отричал обвиненията и заяви, че очаква оправдателна присъда.

На среща днес с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц в Залцбург, състояла се преди да бъде оповестено становището на прокуратурата, канцлерът на Австрия Карл Нехамер е изразил задоволство, като е изтъкнал, че най-сетне "съществува възможност за изясняване на случая" и това се отнася до всички засегнати лица.

През 2018 г. парламентът свали имунитета на Курц заради намесата му в корупционен скандал, а бившият канцлер се оттегли окончателно от австрийската политика, както и от председателския пост в Австрийската народна партия.