Лидерите на седем страните от НАТО обещаха да подкрепят приемането на Швеция и Финландия в алианса и да предоставят повече тежко въоръжение на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Те заявиха подкрепата си след неформална среща в официалната резиденция на нидерландския премиер Марк Рюте в Хага, която беше съвместно организирана от Рюте и неговата колежка от Дания Мете Фредериксен.

Другите лидери на срещата бяха президентът на Румъния и премиерите на Белгия, Полша, Португалия и Латвия.

"Моето послание по отношение на членството на Швеция и Финландия е, че силно го приветствам", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също участва в срещата.

"Това е историческо решение. То ще ги подсили, то ще подсили и нас", добави той.

Но Столтенберг каза и че алиансът трябва да приеме насериозно опасенията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че няма да допусне приемането на двете страни в НАТО, докато те не променят политиките за подкрепа на кюрдските бойци, които Анкара смята за терористи.

"Няма съюзник в НАТО, който да е пострадал повече от терористични атаки от Турция", заяви Столтенберг.

Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува досегашната подкрепа за Украйна, която отново и отново призовава да ѝ бъде изпратено повече и по-тежко въоръжение.

"Не сме направили достатъчно, за да защитим Украйна, да подкрепим украинския народ, да защитим тяхната свобода и суверенитет. И ето защо ви призовавам, моля ви, да направите много повече за доставките на оръжия и артилерия на Украйна", каза Моравецки.