Петър е герой за нас, турската полиция го разглежда като един от своите, нашата болка е толкова силна, колкото и на българския народ. Това заяви в интервю за bTV посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок.

Граничният полицай Петър Бъчваров бе убит на 7 ноември по време на обход на границата с Турция край Елхово. Два дни по-късно турските власти задържаха двама братя, единият от които призна, че е стрелял срещу полицая от турска територия, през процеп в граничната ограда.

Дипломатът увери, че извършителят на това тежко престъпление, ще бъде съден в Турция с цялата сила на закона.

За нас Петър е герой, той падна в борба за защита на границите на своята държава. Турската полиция го разглежда като брат, който е загубил живота си. Веднага след това изключително неприятно събитие турските власти задържаха отговорния човек. Той вече е в затвора и бих искала да уверя, че ще бъде наказан сериозно за престъплението, което е извършил, добави посланикът.

По темата с граничната ограда между Турция и България, дипломатът заяви, че по другите си граници с Ирак и Сирия страната й е инвестирала сериозни средства и са издигнати над 1000 км бетонни стени с модерна технология и оборудване. Разполагаме с 300 електрооптични кули и сензори, термални камери, бронирани автомобили за наблюдение, добави Айлин Секизкьок.

А в Турция тази година сме заловили над 250 000 мигранти, продължи дипломатът. Тя ортеляза, че през тази година по границата са спрени 25 000 души. Така, че тази ограда определено не е достатъчна, но истинската преграда би била сътрудничество с Турция, в реално време да бъде засилена и подкрепена, това е единственият начин за превенция на нелегалната миграция, коментира посланик Секизкьок. 

Във връзка с петимата заподозрени в съучастие в атентата в Истанбул, задържани вчера в България, посланик Секизкьок заяви, че българските и турските институции работят усърдно и в тясно сътрудничество, за да се установят всички подробности по случая. Тя обаче отказа да коментира различните версии, защото разследването не е приключило. Нямам информация дали тази група е подготвяла още атентати, това е чувствителна тема, каза още посланикът на Турция.

Една жена, сирийка, постави бомба в сърцето на Истанбул, в такси, което уби 6 души и рани повече от 80. От тези 6 души, за съжаление, имаше и един баща и дъщеря, момиченце на 9 години, майка и дъщеря, и съпруг и съпруга, сподели г-жа посланикът. "Истинска травма е за всички ни, за цялата нация. Веднага след нападението и атентата Организацията за сигурност успя да залови жената, заедно с 21 души, за които беше установено, че са свързани с нападението. Всички показания на тези, които са задържани, показват, че всъщност това е планирано и изпълнено от ПКК, терористичната организация, по-конкретно този клон, който е в Сирия. Знаем, че има тероризъм. Ние сме се изправяли пред различни подобни групи- ИДИЛ, ПКК. Всички терористични групи знаем, че са все още налице, просто са отслабени, оттеглят се, покриват се, изчакват възможност за нападение. Именно това всъщност се случи в Турция."