Прокуратурата разпространи кадри от следствения експеримент за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров от турска територия. Изстрелът, който уби на място служителя на "Гранична полиция", е произведен директно срещу него, но не от упор, а от няколко метра разстояние. Това е установил следственият експеримент по безспорен начин и с използването на 3Д скенер и дрон, съобщи пред медиите Даниел Цонков, който ръководи отдел "Криминалистика" в Националната следствена служба.

По думите му изстрелът е извършен през оградата, за което свидетелстват осколките от проектила, преминал през теленото съоръжение.

"Има директен изстрел срещу граничния полицай, от него няма произведени изстрели", каза Цонков.

Стреляно е от турска територия с гладкоцевно оръжие и в близост до отвора на телената ограда, добави още криминалистът.

Произведени са още няколко изстрела, вече по служебния автомобил, а убитият граничар не е стрелял, допълни Цонков на брифинга на НСлС. През миналата седмица стана ясно, че полицаят е бил с пистолет, зареден само със стоп-патрони.

По думите му целта на следствения експеримент е била да се установят мястото, откъдето са произведени изстрелите, тяхната посока, както и още допълнителни задачи, които да потвърдят първоначално съставените версии и уликите, открити в хода на разследването. Установено е направлението на изстрелите, тъй като няма как да се отиде на мястото отвъд границата, откъдето е стреляно.

Според събраните данни срещу българския служител на "Гранична полиция" по-скоро става дума за целенасочен изстрел, а не за хаотична стрелба.

Снимка: БТА

Петър Бачваров бе застрелян с един изстрел в главата на граничната бразда на 7 ноември вечерта по време на патрулиране съвместно с военнослужещ, който след смъртта му е отговорил на стрелбата от турска територия. Граничният полицай от Елхово, изгуби живота си само на 32 години, а в отговор вътрешният министър се закани, че занапред полицаите ще бъдат въоръжени с дългоцевно оръжие и ще отговарят на стрелба. Бъчваров бе изпратен в парадната си униформа и с вой на сирени и минута мълчание от колегите му полицаи в цялата страна.

Турските власти задържаха двама души във връзка с инцидента - предполагаем извършител и помагач, двама братя, които обяснили, че го направили от страх.