След безмилостната атака на "Хамас" през изминалия уикенд, броят на жертвите в Израел и Газа продължава да се увеличава. Все още терористичната групировка държи заложници. Трябва ни морална подкрепа, трябва светът да разбере каква сериозна трагедия ни сполетя. Преди два дни нашият президент каза, че инцидентите от миналата събота са били най-сериозните за еврейската нация след Холокоста. Ще се бием с "Хамас", докато го унищожим. Атакуваме всяко място, за което знаем, че има терористична дейност, заяви пред Bulgaria ON AIR посланикът на Израел у нас - негово превъзходителство Йоси Леви Сфари.

Той разказа за ужасяващото лице на атаката на "Хамас": "В едно от селата в Израел живееха 1000 души - над 100 от тях бяха изклани. Една от тях е жена на 30 години, която беше бременна. Те я убиха, отвориха корема ѝ, за да се уверят, че и бебето е умряло. Те убиват бебета, убиват деца, жени, те изнасилват и вземат заложници. Взеха 82-годишна за заложник. Оцеляла е от Холокоста, на инвалиден стол е. Настояваме за освобождаване на заложниците. Ако трябва, ще ги освободим с военна сила".

Първият дипломат на Тел Авив в София подчерта, че подкрепата за Израел е подкрепа за доброто, а страната му има военна подкрепа от САЩ

"Вчера президентът на САЩ Джо Байдън направи много ясно изявление в подкрепа на Израел и даде да се разбере, че всичкото военно оборудване, което ни трябва, ще ни бъде изпратено. Трябва ни пълна легитимност на задължението на Израел да защити гражданите ни и да се бие срещу "Хамас", каза още посланикът.

По думите му подобни терористични организации ще бъдат напълно унищожени. "Ще бъде много дълга война, няма да приключи за ден-два", добави Сфари.

Той отбеляза, че основният фронт е южният и в Израел се надяват, че никой няма да сбърка да отвори още един фронт на север - Ливан или Сирия.

"Ние няма да сме сами. Ако има атака от север, на нея ще се отговори много твърдо", предупреди посланикът на Израел и добави, че "Хамас" е подкрепяна от Техеран за атаките.

"Иран е заплаха за мира в света. Войната в Близкия изток е пред прага на Европа. Иран не е заплаха само за Израел", алармира посланик Сфари.

"Не водим война срещу палестинските цивилни, хиляди от тях работят в Израел. Работят в същите села, които завладяха и където убиваха. Свидетели сме, че има пълна подкрепа на цивилните към действията на "Хамас" в Газа. Унижават и бият заложниците, гаврят се с телата. Заложниците не са само израелци. Терористите се крият зад цивилното население, което използват като човешки щит", обясни посланикът на Израел.

"В събота имаше фестивал на мира, а те атакуваха. Ние не сме предизвикали тази атака. Ще се бием, защото нямаме други алтернативи. Българското правителство ни предложи 91 израелски туристи да пътуват до Израел с български самолет - прекрасен жест", посочи гостът.

По думите му, през годините палестинците са получили финансова помощ от всяка друга нация в света, повече от тази в Европа след Втората световна война. А част от тази помощ е използвана за образование в омраза - че израелците трябва да бъдат убивани.