Русия разшири днес санкциите си срещу британски отговорни лица, на които забрани влизането в страната. Това се посочва в изявлението на руското външно министерство, разпространено в сряда и цитирано от ТАСС. Мярката е огледална -  в отговор на подобни мерки, приети през октомври от Лондон спрямо Москва на фона на предполагаемото отравяне на руски опозиционер Алексей Навални.

Британският посланик в Русия Дебора Бронърт беше извикана днес в руското външнополитическо ведомство, за да бъде уведомена за това решение, като й бе връчена нота.

Посланик Бронърт бе уведомена, че "в отговор на неконструктивните и неприятелски действия на британските власти, свързани с приемането през октомври тази година на неприемливи и неразумни ограничителни мерки срещу руските граждани под предлог на предполагаемото им участие в инцидента с Алексей Навални, руската страна, на принципа на реципрочност, взе решение за разширяване на броя на британските граждани, на които е забранено влизането на територията на страната ни", заяви външното министерство.

От ведомството поясниха, че в списъка "са включени онези, които участват в ескалацията на антируските санкционни дейности".

На 15 октомври Европейският съюз наложи санкции на руски граждани във връзка с инцидента с Навални, срещу който според европейските страни е използвано отровно вещество от типа Новичок, отбелязва ТАСС.

Какви санкции наложиха Брюксел и Лондон на Москва

В санкционния списък на ЕС влязоха директорът на ФСБ Александър Бортников, първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителят на отдела за вътрешна политика на президента Андрей Ярин, заместник-министрите на отбраната Алексей Криворучко и Павел Попов и пълномощникът на руския президент в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло.

Държавният изследователски институт по органична химия и технологии също беше включен в санкционния списък. Съответното решение е публикувано в Официален вестник на Европейския съюз.

Подобно решение за ограничителни мерки взе и правителството на Обединеното кралство. Лондон санкционира седем руски служители, сред които и бизнесменът Евгений Пригожин, известен с близостта си с президента Владимир Путин, припомни АФП.

В понеделник Русия разшири санкциите и срещу германски служители, в отговор на  мерките, предприети през октомври от Европейския съюз, който обвини Москва, че стои зад хакерската атака срещу Бундестага през 2015 г.

Отравянето на Навални

Навални се разболя тежко на 20 август на борда на самолет в Сибир и в момента е в Германия. Според няколко западни лаборатории опозиционерът е бил отровен с помощта на нервнотоксичен агент от типа "Новичок", вещество, създадено от съветски специалисти за военни цели.

Заключението беше потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия, а разследване на няколко медии посочи отговорността на ФСС за това отравяне.

Руските власти отричат всякаква отговорност и поставят под съмнение твърдението за отравяне.

Как тръгнаха санкциите

Санкциите по "случая Навални" бяха наложени при режима на ограничителни мерки за разпространение и използване на химическо оръжие. Механизмът за въвеждането им бе одобрен от Съвета на ЕС на 15 октомври 2018 г. във връзка с обвинението на Обединеното кралство срещу Русия за отравяне на бившия служител на ГРУ Сергей Скрипал с нервнотоксичен агент от типа "Новичок" в Солсбъри на 4 март същата година.

Ограничения бяха наложени на физически и юридически лица (независимо от гражданството и местонахождението), които според ЕС отговарят за разработването или използването на химическо оръжие, както и на тези, които предоставят финансова, техническа, материална или друга подкрепа на лица, които разработват и използват химическо оръжие или са били по някакъв начин свързани с тях. Санкциите включват забрана за влизане в страни от ЕС и замразяване на финансови активи в европейски банки.