Руските власти образуваха ново наказателно дело срещу опозиционера Алексей Навални - този път за измама в особено големи размери. Това съобщи официално представителят на Следствения комитет Светлана Петренко, цитирана от РИА Новости.

Тя уточни, че са събрани достатъчно данни срещу Навални и негови приближени. Разследването е за средства в размер на 588 милиона рубли, събрани като дарения от физически лица за неправителствени организации, сред които неговите фондации Фонд за борба с корупцията, Фонд за подкрепа на медиите, Фонд за защита правата на човека.

Парите били предназначени за целите на тези фондации, но Навални, като техен фактически ръководител, използвал повече от 356 милиона рубли (над 3,9 млн. евро - б.р.) за лични цели, в това число за придобиване на лично имущество, материални ценности и разплащане на разходи, включително и за почивка в чужбина.

"По този начин средствата, събрани от граждани, са откраднати. В момента се извършват следствени действия за установяване на всички обстоятелства около престъплението, както и други лица, участващи в извършването му", заяви още Петренко.

Това се случва, след като вчера Русия даде ултиматум на Алексей Навални да се върне от Германия до днес или го чака затвор. Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) го обвини, че нарушава задълженията си, произтичащи от условната присъда, която получи през 2014 г. Тогава критикът на Кремъл бе осъден условно на три години и половина затвор по дело за присвояване на пари, което казва, че е политически мотивирано. То стана известно с името "Ив Роше".

"Получилото условна присъда лице не изпълнява възложените му от съда задължения и избягва контрола на инспекцията по изпълнение на наказанията", заявиха властите.

На Навални е изпратена призовка да се яви в инспекцията, защото в противен случай, съгласно руския наказателен кодекс, условната му присъда може да бъде заменена с ефективна.

Опозиционерът публикува скрийншот на съобщението до адвоката му, в което се казва, че му се дава време до днес в 9 часа да се яви в службата в Москва.

От ФСИН се позовават на статия в медицинското списание "Ланцет", написана въз основа на материали от берлинската клиника "Шарите". От статията следвало, че Навални вече се е възстановил от последствията на "своето заболяване" към края на октомври и няма причина да бъде зад граница след тази дата, т.е. "не изпълнява възложените му от съда задължения и се отклонява от контрола на наказателно-изпълнителната инспекция".

Самият той реагира с ирония в Туитър, където написа:

"ААААА. ФСИН, позовавайки се на статия в "Ланцет", изисква да бъда затворен. Но, извинете, статията е за това, че бях отровен с "Новичок". Значи на официално ниво държавата признава отравяне. Къде е наказателното дело?".

Делото "Ив Роше" бе заведено срещу Алексей Навални и брат му Олег през 2012 г. Двамата бяха обвинени, че са подмамили козметичната компания и фирмата "Многопрофилна процесингова компания" като посредник при предоставяне на транспортно-логистични услуги. По време на следствието представителите на "Ив Роше" се отказаха от обвиненията си. Независимо от това две години по-късно съдът осъди Навални на 3.5 г. условно, а брат му на действителен затвор.

През 2017 г. Европейският съд по правата на човека присъди на Навални компенсация от 76 000 евро заради нарушаване на презумпцията за невинност и правото на равно присъствие в процеса на свидетели от двете страни.