Русия заяви днес, че санкционира европейски представители като наказание за мерките, приети от ЕС през октомври след предполагаемото отравяне на основния опозиционер във федерацията Алексей Навални, предаде Франс прес.

Снощи бе разпространен запис от телефонен разговор, в който Навални, според него самият, е поставил клопка на агент от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) и го е накарал да признае за отравянето.

Дипломатическото ведомство на Русия съобщи, че е "разширило списъка с представители на страни от ЕС, на които се забранява да влизат на територията на Руската федерация". Не се посочват имена.

Външното министерство обясни, че смята за "неприемливи" европейските санкции срещу шестима представители на Русия, включително Александър Бортников, шефа на ФСС, "под претекст на мнимата им замесеност в инцидента с руския гражданин Алексей Навални".

Контрасанкциите бяха обявени на представители на френското, германското и шведското посолство, извикани за целта в министерството. На излизане - след близо половин час, те не направиха изявления пред медиите, отбелязва ТАСС.

Става дума за дипломати от трите страни, чиито лаборатории откриха невротоксично вещество от рода на "Новичок" в организма на опозиционера, лекуван по това време в Германия, пояснява АФП.

Русия обвинява Берлин, Париж и Стокхолм, също и Организацията за забрана на химическите оръжия, че не й предоставят документацията си, доказваща, че става дума за "Новичок" - вещество, разработено с военни цели през съветската епоха.

Москва уверява, че в организма на Навални не е имало никаква отрова, когато е бил настанен в болница в Сибир, преди да отпътува за Германия, и че по липса на сътрудничество от страна на европейците в Русия не може да започне никакво разследване.