Съветът на ЕС съобщи, че от днес влиза в сила допълнение към списъка със санкциите срещу руски представители за употреба на химическо оръжие. Санкциите бяха въведени след отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г., а днес списъкът се разширява заради покушението по-рано тази година срещу Алексей Навални.

В разширения списък са включени шефът на руската служба за сигурност ФСБ Александър Бортников и зам.-шефът на президентската администрация Сергей Кириенко. Останалите четирима със санкции от Брюксел са Андрей Ярин, Сергей Меняйло, Павел Попов, Алексей Криворучко, както и руският Държавен научно-изследователски институт по органична химия и технологии.

На включените в списъка са наложени запор на имуществото и забрана за влизане в ЕС. На граждани и организации от ЕС се забранява да предоставят средства на обхванатите от санкциите.

Великобритания въведе също санкциите срещу същите шестима руски представители, предаде ТАСС. Британските санкции включват забрана за влизане на територията на Обединеното кралство и замразяване на активи.

"Заедно с нашите международни партньори ние въвеждаме санкции срещу тези, които носят отговорност за отравянето на Алексей Навални. Използването на химически оръжия от руската държава е нарушение на международното право. Нашето намерение е да привлечем виновните към отговорност", заяви британският външен министър Доминик Рааб.

Алексей Навални бе приет в болницата в Омск на 20 август. Неговата говорителка Кира Ярмиш информира, че му е прилошало по време на полет от Томск към Москва. Самолетът е бил принуден да се приземи по спешност заради бързото влошаване на състоянието му. Два дни по-късно той бе преместен в Берлин.

Навални бе изписан от берлинската клиника "Шарите" във вторник, 22 септември.