Берлинските лекари в болница "Шарите", които лекуваха руския опозиционер Алексей Навални, публикуваха клинични подробности за отравянето му с "Новичок".

В статия в медицинското списание "The Lancet" докторите от болницата "Шарите" в Берлин разясняват подробно симптомите, наблюдавани при приемането на Навални в тяхната клиника през август. Те също така предоставиха информация за физическите му реакции при провеждане на вливания, лечения, скенери и ЯМР, предава Нова тв.

"Установяването на участието на агент "Новичок" и неговите биотрансформационни продукти в този случай беше постигнато само няколко дни след установяване на диагнозата на отравяне с инхибитор на холинестераза и не повлия на терапевтичното решение", пишат лекарите в "The Lancet".

Навални беше откаран за лечение в Германия, след като колабира по време на полет от Сибир до Москва. Експерти от няколко западни страни установиха, че той е бил отровен с нервно-паралитичния агент "Новичок", произвеждан още от съветските времена, нещо което само Москва може "да уреди".

Обвинението винаги досега е отхвърляно от Москва.

Във връзка с публикацията на лекарите Навални написа във Facebook, че така вече руският президент е облекчен: "На всяка пресконференция той възкликва, агитирайки с ръце, за да пита кога германците ще дадат своите данни? Това вече не е важно, медицинските данни вече са публикувани и достъпни за целия свят."

Публикацията на "The Lancet" излезе само два дни, след като Навални публикува видео на разговор с предполагаем служител на ФСБ, който казва, че агентите са обработили с отровата вътрешната част на бельото му през август.