Германия смята, че Русия не е направила нищо за изясняване на случая с опозиционера Алексей Навални, затова решението на Европейския съюз за санкции срещу Москва е било правилно, каза днес германският външен министър Хайко Маас на обща пресконференция с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде ТАСС.

"Ние сме убедени, че това (санкциите) беше правилното заключение", заяви Маас.

Според него ситуацията с Навални не е двустранен проблем на Германия и Русия, затова германските власти са предоставили всички известни им сведения по случая на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), допълва БТА.

"Резултатите са напълно очевидни, каза Маас. - Мисля, че през последните седмици и месеци Русия имаше достатъчно възможности, за да даде своя принос за изясняване (на случая). Това не стана."

"През последните седмици и месеци видяхме по въпроса с Навални много "димни завеси", създавани от Москва. По мое мнение имаше много възможности да се изяснят нещата, станали в Русия и свързани с отравянето на Навални, или поне да се започне разследване. Това не се случи", каза германският външен министър. "Така че имаме сериозни съмнения в готовността да се направи това", заяви Маас.