„Път напред“ в отношенията търсят Русия и САЩ. Това обяви държавния секретар Майкъл Помпейо, който е в Сочи за среща с външния министър Сергей Лавров. Очаква се тази вечер той да бъде приет и от руския президент Владимир Путин. Местните медии обявиха, че по време на визитата може да се обсъди евентуална среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин, която да се състои в рамките на Г-20 в Осака. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

 "Възможно е, засега не знам", каза Песков в отговор на въпрос дали тази темата за подобна среща е повдигната. Той не отговори пряко на въпрос дали руската страна сама ще предложи такава среща на върха, а напомни, че последните подобни преговори са били отменени от президента Доналд Тръмп.

Срещата между първите дипломати на САЩ и Русия идва в момент на напрежение между Иран и САЩ. Президентът Путин нееднократно е изразявал неразбирането си на политиката на САЩ на максимален натиск върху Иран.

“Това никога не дава резултат, напротив, процесът на решаване на проблема отива в задънена улица и не допринася за по-голяма сговорчивост на страните”, каза говорителят Песков. Той напомни, че и Русия, и страните от ЕС заявяват, че е необходимо да се запази иранското ядрено споразумение, от което САЩ се оттеглиха миналата година. “Задачата ми е да открия път напред“, амбициозно заяви в социалната мрежа Туитър Майк Помпейо.

"При срещите ми в Русия ще акцентираме върху ред важни теми. По някои въпроси може да постигнем съгласие, по други - не, но когато става дума за нашите интереси, длъжни сме да открием път напред", написа той. Това е първото посещение на Помпейо в Русия като държавен секретар.

Помпейо и Лавров на втора среща в рамките на месец

Снимка: AP/БТА

В началото на срещата Лавров отбеляза, че централна тема в преговорите е тази за евентуалното продължаване на договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия СТАРТ-3 и положението около ядрената програма на Иран. Русия настоя за по-отговорни отношения между двете държави, а Помпейо отвърна, че Доналд Тръмп е отворен за подобряване на отношенията.

"Време е да започнем да изграждаме нов модел на взаимно възприятие. Ние сме готови за това", заяви в началото на преговорите Лавров, цитиран от Франс прес. Според руския външен министър са необходими по-отговорни отношения, за да се излезе от сегашната "печална ситуация". Лавров изрази надежда, че на днешната среща ще бъдат изработени "конкретни предложения за извеждане на руско-американските отношения от сегашното печално състояние, в което те се оказаха по силата на различни обективни и субективни причини", предаде ТАСС.

"Разбираме, че и от двете страни са се натрупали немалко подозрения и предубеждения. Не печелим нищо от това", подчерта Лавров, предупреждавайки, че това само увеличава рисковете за сигурността на двете страни и предизвиква тревога в цялата международна общност. Европейски съюзници предупредиха американския държавен секретар Майк Помпейо за опасността от война между САЩ и Иран, пише британският в. "Таймс".

Външният министър на Великобритания Джереми Хънт заяви, че САЩ и Иран може да влязат във война по случайност след саботажа срещу четири петролни танкера в Персийския залив. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства казаха, че три търговски кораба, плаващи под техни флагове, и един от Норвегия са били нападнати близо до Ормузкия проток.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва инцидентите, за да предупреди иранските лидери, че "ще страдат много", ако извършват подобни атаки, въпреки че други американски правителствени служители посъветваха да не се правят прибързани заключения, посочва "Вашингтон таймс". Помпейо направи неочаквано посещение в Брюксел в опит да повлияе върху европейските лидери, скептични към все по-рискованата политика на САЩ по отношение на Иран, отбелязва още американският в. "Вашингтон таймс".