Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо наруши близо 72-часовото си мълчание за твърденията за следене и заплахи, касаещи бившия американски посланик в Украйна. Помпейо изрази мнение, че тези твърдения ще се окажат неверни, но добави, че въпреки това е длъжен да разследва въпроса, предаде Асошиейтед прес и БТА.


В интервюта за консервативни радиоводещи Помпейо заяви, че не е знаел нищо за твърденията допреди дни, когато демократите в Конгреса публикуваха документи на сътрудник на личния адвокат на президента Тръмп, според които Мари Йованович е била следена.

Помпейо добави, че не е познавал и никога не се е срещал с Лев Парнас, сътрудника на Руди Джулиани, отправил твърденията.

Помпейо, който пътуваше към Калифорния, когато документите бяха публикувани, беше подложен на остри критики от конгресмени и настоящи и бивши дипломати, че не се е заел с въпроса. Според документите на Парнас може да е имало заплаха за Йованович малко преди тя внезапно да бъде оттеглена през пролетта на миналата година.

"Ще направим всичко, което е нужно, за да проучим дали там се е случило нещо", каза държавният секретар в интервю за Тони Кац, радиоводещ от Индианаполис. "Подозирам, че много от това, което се съобщава, ще се окаже в крайна сметка невярно, но наше задължение е, мое задължение като държавен секретар, е да направя така, че да проучим, да разследваме", добави Помпейо.

Той направи сходно, но по-малко конкретно изказване и пред консервативния коментатор Хю Хюит.