Управляващата партия в Полша иска да попита на референдум избирателите дали подкрепят приемането на "хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка" като част от плана в Европейския съюз, заяви днес премиерът, докато неговата консервативна партия се опитва да запази властта на парламентарните избори през октомври, предаде Адошиейтед прес, на която се позова БТА.

Матеуш Моравецки обяви въпроса за референдума в нов видеоклип, публикуван в социалните мрежи. В него се посочва, че неговата партия "Право и справедливост" се стреми да използва миграцията в предизборната си кампания - тактика, която ѝ помогна да вземе властта през 2015 г.

Полша приема повече от един милион украински бежанци, които са предимно бели и християни, но официалните лица отдавна са дали да се разбере, че смятат мюсюлманите и другите хора от различни култури за заплаха за културната идентичност и сигурността на страната.

През юни министрите на вътрешните работи на ЕС одобриха план за разпределяне на отговорността за мигрантите, които влизат в Европа без разрешение, което е в основата на една от най-продължителните политически кризи в блока.

Полското правителство иска да проведе референдума заедно с парламентарните избори, насрочени за 15 октомври. Моравецки заяви, че въпросът ще гласи: "Подкрепяте ли приемането на хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка в рамките на механизма за принудително преместване, наложен от европейската бюрокрация?".

Видеоклипът, в който се обявява въпросът, включва сцени на горящи коли и други прояви на улично насилие в Западна Европа. Чернокож мъж облизва огромен нож в явно очакване да извърши престъпление. След това лидерът на партията Ярослав Качински казва: "Искате ли това да се случи и в Полша? Искате ли да престанете да бъдете господари на собствената си страна?"

През последните дни лидерите обявиха други два въпроса. С единия избирателите се питат за мнението им относно приватизацията на държавните предприятия, а другият ще ги попита дали подкрепят повишаването на пенсионната възраст, която "Право и справедливост" намали на 60 години за жените и 65 години за мъжете.

Въпросите са замислени така, че да представят опозиционната партия "Гражданска платформа" като заплаха за интересите на поляците, посочва АП.

Видеото е насочено директно в ущърб на лидера на "Гражданската платформа" Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет. "Туск е най-голямата заплаха за нашата сигурност, той е най-голямата заплаха за сигурността на Полша", каза Моравецки. "Нека не позволим на Туск - като пратеник на брюкселския елит - да разруши сигурността в Полша".

Европейската система за предоставяне на убежище се срина преди осем години, след като над един милион души влязоха в блока - повечето от тях бягащи от конфликта в Сирия - и прехвърлиха капацитета за прием в Гърция и Италия, като по този начин предизвикаха една от най-големите политически кризи в ЕС.