Великобритания и Турция сключиха ново споразумение за справяне с вълната от нелегални мигранти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Основен елемент в партньорството е изграждането на нов оперативен "център за върхови постижения" на турската полиция с подкрепата на Обединеното кралство.

Новият меморандум за сътрудничество ще улесни по-бързия обмен на митнически данни и разузнавателна информация между органите на двете страни.

"Трябва да направим всичко по силите си, за да разбием групировките за трафик на хора... Партньорството ни с Турция, наш близък приятел и съюзник, ще даде възможност на правоприлагащите ни служби да работят заедно по този международен проблем", каза британската министърка Сюела Бревърман.

"Усилено ще споделяме разузнавателна информация, хора и технологии, за да разбием и унищожим бандите за трафик на хора, както и производството и доставката на материали, позволяващи преминаването с малки лодки", допълни британският министър по миграцията Робърт Дженрик.

Британското вътрешно министерство е на мнение, че износът на малки лодки и части от тях през Европа е ключов елемент от тактиката на трафикантите. Това ги улеснява да превозват мигранти до Великобритания.

Засилването на сътрудничеството между Лондон и Анкара ще бъде централен момент в двустранната среща по проблемите на миграцията, която ще се състои през есента в британската столица.

Миналия месец Дженрик бе на визита в Турция и посети ГКПП "Капъкуле" на турско-българската граница, който е най-големият и най-натоварен граничен пункт в Европа.