Полският президент Анджей Дуда днес помилва двама бивши членове на правителството и призова за незабавното им освобождаване от затвора в съответствие с исканията на основната опозиционна партия "Право и справедливост" (ПиС), която загуби властта миналия месец, предадоха Ройтерс и БТА.

Бившият министър Камински и неговият заместник Мачей Воншик бяха задържани в началото на януари във Варшава и бяха изпратени в затвора, след като бяха осъдени по обвинения в злоупотреба със служебно положение на предишни постове.

Двамата членове на бившето правителство на партията "Право и справедливост", чийто съюзник е президентът Анджей Дуда, съобщиха, че започват гладна стачка след вкарването им в затвора, а партията им ги обяви за политически затворници на новото правителство на Туск. Съдът постанови да бъдат хранени насила. Още веднага след ареста им президентът се закани да ги помилва.

До ситуацията се стигна, след като новото проевропейско правителство на Туск направи опити да отмени реформи, въведени от предишния кабинет, които според критици са увеличили политическото влияние върху съдилищата, и в същото време подвежда под отговорност онези, които обвинява в нарушения.

Вкарването им в затвора предизвика мащабни протести на десетки хиляди привърженици на ПиС.

Дуда, който е съюзник на ПиС, помилва двамата политици, след като те бяха осъдени за първи път през 2015 г., но Върховният съд на Полша прецени, че действието му няма валидност, като заяви, че президентското помилване не може да бъде произнесено преди да бъде издадено окончателно решение по делото.

След това двамата мъже работиха в националистическото правителство на ПиС, но миналата година Върховният съд заяви, че делото трябва да бъде възобновено. Те бяха осъдени на две години затвор през декември, когато властта беше поета от новата центристка коалиция в Полша.

В рамките на няколко дни след вкарването им в затвора Дуда обяви, че е започнал процедура по помилването им за втори път.

"За мен те винаги са били помилвани, но като се имат предвид социалните вълнения, реших да инициирам (нова) процедура за помилване", заяви Дуда в изявление.

"Обръщам се към министъра на правосъдието с молба за незабавно освобождаване на двамата господа от затвора.", каза той.

По-рано днес министърът на правосъдието Адам Боднар, който е и главен прокурор, заяви, че двамата мъже не трябва да бъдат помилвани, но неговото мнение не е обвързващо за президента.