Двама полски депутати, за които бе издадена съдебна заповед да бъдат вкарани в затвора, бяха задържани, съобщи днес полицията, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Искаме да ви информираме, че в съответствие със съдебната заповед, лицата, засегнати от разпореждането, са задържани", се казва в публикация на полската полиция в "Екс".

По-рано днес президентът на Полша Анджей Дуда се появи заедно с двамата депутати. Снимките, публикувани в социалната мрежа "Екс" от канцеларията на президента, са нов изблик на конфронтация, очертаваща се като поредния от множество конфликти в съвместното управление на правителството и президента, които са от различни политически лагери, отбеляза Ройтерс.

Президентът, който произхожда от редиците на ПиС, приюти в президентския дворец бившия вътрешен министър Мариуш Камински и неговия бивш заместник в министерството Мачей Воншик. Полицията бе готова да ги арестува и отведе в затвора, но ги откри в президентския дворец, а не у дома.

Премиерът Доналд Туск обвини Анджей Дуда, че възпрепятства двама законно осъдени членове на дясноцентристката партия "Право и справедливост" (ПиС) да влязат в затвора, предаде ДПА.

Двамата политици бяха осъдени на по две години затвор за злоупотреба със служебно положение през декември и трябваше да започнат да излежават присъдите си. Дуда е помилвал двамата след първоначалния съдебен процес през 2015 г. Върховният съд обаче обяви помилването за незаконно.

Адвокати поставиха под въпрос дали Дуда има правомощия да опрости нарушенията, преди съдът да излезе с окончателно решение.

Медии съобщиха, че полицията издирва днес бившите им началници, за да ги вкара в затвора.

Дуда казал на двама нови съветници по време на церемонията по назначаването им, че най-доброто доказателство за техния патриотизъм е фактът, че през последните години са си сътрудничили с министрите Мариуш Камински и Мачей Воншик.

 

"Г-н президент, моят сърдечен призив за доброто на полската държава: трябва да сложите край на този спектакъл. Той ще ни доведе до много опасна ситуация", заяви същевременно Доналд Туск. 

Премиерът предупреди, че президентът Дуда и лидерът на ПиС Ярослав Качински ще бъдат подведени под отговорност за саботиране на конституцията и нарушаване на закона.

Туск и Дуда са в конфликт, откакто коалицията на сегашния премиер свали от власт дългогодишната управляваща партия на изборите.

 

Мнозина адвокати, както и говорителят на полския Сейм (долната камара на парламента) Шимон Холовня, смятат, че обвинението, повдигнато през декември, означава, че Камински и Воншик са изгубили парламентарните си мандати. И двамата обаче отрекоха това и планират да присъстват на следващото парламентарно заседание.

Дуда се срещна вчера с Холовня, за да опита да го убеди, че обявеното от президента помилване е законно и съдът няма право да повдига второ обвинение по същия случай, но двете страни не стигнаха до споразумение.

"Заседанието, планирано за тази седмица, ще бъде отложено за следващата /.../ има една причина за това решение - мое задължение е да гарантирам достойнството на полския Сейм, както и спокойствието в обществото", каза председателят Шимон Холовня.

Парламентът трябваше да гласува бюджета за 2024 г. на заседанието тази седмица. Решението трябва да се изпрати до президента до края на януари, за да бъде подписано, но ако това не се случи, президентът може да разпусне парламента.