От днес в близост до всяко училище в Сърбия ще има полицейски патрул, обяви държавният секретар в министерството на вътрешните работи Данило Стефандич, цитиран от регионалната телевизия Ен1 и БТА. Засилено полицейско присъствие ще има и на всички други обществени места, където се събират повече хора - търговски центрове, паркове и площади.

Тази мярка се предприема след двата случая на масови убийства в Сърбия миналата седмица, при които загинаха 17 души, предимно тийнейджъри. На 3 май 13-годишен ученик застреля в белградско училище осем свои съученици и пазач в училището и рани други шест деца и една учителка преди да се предаде на полицията. На следващия ден вечерта 21-годишен младеж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14.

Стефандич каза, че пред всяко училище ще има полицейски патрул сутрин и следобед, когато учениците пристигат на училище, както и след края на учебния ден. По думите му в Белград има 331 училища. Около 140 полицаи ще бъдат наети специално за учебните заведения.

Президентът Александър Вучич обяви снощи в ефира на държавната телевизия РТС, че след двете масови убийства броят на огнестрелните оръжия в Сърбия ще бъде намален драстично - до 90 процента. Вучич каза, че парламентът ще приеме по-строги наказания за нарушения на режима за притежание на оръжие, а полицията ще изземе незаконните оръжия и муниции.

Вучич обяви едномесечен гратисен период за предаване на незаконни огнестрелни оръжия и муниции и призова хората да ги предадат на полицията. По думите му силите на реда са открили няколко автоматични пушки и 650 патрона, оставени край пътя в предградие на Белград.

Сръбският президент изрази задоволство от това, че всяко училище ще има свой полицай. По думите му постоянното полицейско присъствие в училищата ще помогне за намаляване на насилието в училищата. Вучич каза, че ще бъдат наети 2500 нови полицаи.

30 дни арест

Тридесет дни арест е наложен на заподозрения за масовото убийство в района на сръбския град Младеновац миналата седмица, съобщи регионалната телевизия Ен1, като се позова на прокуратурата в Смедерево.

Заподозреният У.Б. е признал в събота престъпленията, като е заявил наред с други неща, че е застрелял няколко човека, които не познава, за да уплаши населението, съобщи прокуратурата, цитирана от държавната телевизия РТС.

У.Б., за когото медиите съобщиха по-рано, че е на 21 години, е обвинен за убийството на осем души в късните вечерни часове на 4 май на територията на Смедерево и Младеновац, както и за опит за убийство на други 12, съобщи прокуратурата.

Опозицията се надига

Президентът Вучич определи като обида обявения за тази вечер протест срещу насилието, свикан от няколко опозиционни партии и движения.

Депутати от шест опозиционни партии и движения свикаха днес мирен протест на централния площад "Никола Пашич" срещу сградата на парламента. Опозицията обяви списък с искания, които да бъдат изпълнени в рамките на седмица, включително предприемане на мерки срещу публичното поощряване на насилие, незабавно уволнение на членовете на Регулаторния орган за електронните медии (REM), забрана на реалити програми и шоута, които поощряват насилие, агресия, неморално и примитивно поведение по телевизионни канали с национално покритие.

Опозицията иска също забрана на печатни медии, които поощряват насилие, публикуват фалшиви новини и нарушават журналистическия кодекс, както и отстраняване на ръководството на сръбската държавна телевизия РТС заради излъчването на предавания, които популяризират насилие, престъпност и агресия.

От опозицията настояват за поемане на институционална отговорност и уволнение на министрите на вътрешните работи и на образованието, както и на директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА).

Опозиционните депутати призоваха за парламентарно заседание, на което да бъде обсъдена отговорността на правителството за ситуацията в страната.