Държавата ще предприеме нови мерки, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич и изрази съболезнования на семействата на убитите в масовата стрелба край Младеновац, съобщи РТС.

В емоционално обръщение към нацията сръбският президент сравни ситуацията в страната с атентатите от 11 септември в Съединените щати и с масовите убийства в Крайстчърч.

"Втори път за последните 48 часа трябва да се обърнем към народа, изразявам съболезнования за престъпно убитите тази нощ хора. Всяка дума е трудна, излишна и същевременно недостатъчна. Това е нападение срещу цялата наша страна", заяви Вучич.

Той определи стрелбата тази нощ за терористична атака, при която специалните части са имали за задача да арестуват или неутрализират терорист. "Злодеят беше арестуван и никога повече няма да види бял свят. Няма да излезе от затвора", заяви сръбският президент.

Вучич обяви "почти пълно разоръжаване" на Сърбия, включително двегодишен мораториум за разрешителни за нови оръжия, както и полицай във всяко училище след масовите убийства в последните два дни.

"Най-важно сега е да опазим децата", каза Вучич и обяви, че във всяко сръбско училище вече ще има полиция, а през следващите 6 месеца ще бъдат назначени 1200 полицаи. За да са сигурни родителите, до охраната ще стои полицай почти винаги в училището", добави президентът, като посочи, че това трябва да се изпълни изцяло в срок от една година.

По думите му увеличаване на броя на полицаите в училищата може да доведе до 80% спад в насилието в училищата.

"Знам, че нито една майка не е могла да заспи през тези 48 часа, защото никой родител не може да преживее смъртта на деца, затова пред всяко едно от училищата ще има полицаи и това е само първата от мерките за сигурност", каза Вучич.

Това ще струва около 25 милиона евро, които са осигурени.

Президентът обяви, че ще последва и разоръжаване на Сърбия.

"Правителството още днес ще нареди на МВР спешно да приеме промени в Закона за оръжията и боеприпасите, с които се завишават изискванията за съхранение и носене на късоцевно огнестрелно оръжие, а за тези които не ги изпълняват - задължително изкупуване на оръжието. Всички, които има оръжие - около 400 000 души, без ловното оръжие, ще преминат ревизия, за да останат 30-40 хиляди единици оръжие."

"Ще извършим почти пълно разоръжаване на Сърбия", каза Вучич, като обеща, че наказанията за незаконното държане на оръжия ще бъдат почти удвоени. И отбеляза, че снощната стрелба е извършена с нерегистрирано оръжие.

За всички, които притежават оръжие, включително ловците, се предвиждат 6-месечни и едногодишни проверки, включително лекарски, психиатрични и психологически прегледи. И когато съответните служби кажат, в срок от 48 часа, задължителен тест за психоактивни субстанции, добави Вучич.

Той съобщи, че на вътрешното министерство се нарежда да завиши изискванията за притежание на ловно оръжие. Ведомството трябва да предприеме всички мерки с цел въвеждане на мораториум за издаване на разрешителни съхранение и носене на каквото и да е оръжие през следващите две години, включително ловно оръжие.

На МВР се нарежда да призове притежателите на незаконно оръжие да го предадат в срок от един месец, без последици за тях.

"Ако не го предадат, ще го намерим, а последиците ще бъдат страшни", каза Вучич.

Президентът съобщи, че на правосъдното министерство се възлагат промени в наказателния кодекс за увеличаване на наказанията за престъпления, свързани с производство, съхранение, носене и търговия с оръжие и взривни вещества.

За незаконно оръжие, за което може да се получи разрешение, наказанието става от 1 до 8 години затвор, като досега е било от 6 месеца до 5 години.

За оръжие, за което не може да се получи разрешение, като автомат "Калашников", се предвижда затвор от 2 до 12 години, а досега са били до 8 години.

А за оръжия с голяма разрушителна сила, като бомби гранати - до 15 години, като минимално наказание да е 5 години затвор, обясни Вучич.

Ще се увеличат и наказанията за носене на опасни предмети, като ножове и друго хладно оръжие, с цел защита на децата в училищата.

Сърбия беше разтърсена от 2 масови стрелби за по-малко от седмица. Тази нощ стрелец отне живота на 8 души и рани 13. 21-годишният убиец е използвал автоматично оръжие след спор с полицай. На 3 май 13-годишен отне живота на 8 ученици и 1 охранител след стрелба в училище в Белград, а 7 тежко ранени ученици и 1 пострадал учител бяха настанени в болница. Според информацията той е взел оръжието на баща си заедно с 5 пълни пълнителя.

Междувременно по-рано стана известно, че по време на масовата стрелба край Младеновац, 18-годишен ученик погрешка е прострелял с въздушна пушка негов връстник.

Събрия е на 5-о място по най-мното оръжия на човек

Сърбия е на 5-то място по най-много оръжия на 100 човека в света и на първо в Европа, по данни на института "Small Arms Survey". В страната има 2 719 000 огнестрелни оръжия, от които 1 532 914 не са регистрирани. Тези данни нареждат Сърбия на първо място в Европа. На 6-то място в Света и второ в Европа е Черна гора с абсолютно същите данни като Сърбия за оръжия на 100 човека. Единствената друга държава в Европа, която влиза в топ 10 на света, е Финландия с 32.36 огнестрелни оръжия на 100 човека. На първо място в класацията е САЩ, където се пада по над 1 оръжие на човек - 120 на 100 души.

Няма пострадали българи

До момента няма информация за български граждани, които да са пострадали при масовата стрелбата снощи в Сърбия, съобщи посланикът на България в Сърбия Петко Дойков пред БНТ.

Според Петко Дойков вчерашната и днешната стрелба са два различни случая. В първия случай извършител е 13 годишно момче, а във втория - 21-годишен. Дали действията на днешния нападател са повлияни от действията на момчето, е трудно да се каже. В първия случай се говори за използване на лично оръжие с разрешение от родител, а във втория - за автомат "Калашников" и гранати. И двата случая имат мотиви, които се изясняват.

От 13.00 часа в посолството на Сърбия е отворена съболезнователна книга. Хора продължават да оставят цветя и свещи пред сградата. Тези, които не могат да дойдат, могат да оставят своите съболезнования на сайта на посолството.