Сръбският премиер Ана Бърнабич обвини опозицията, че политизира двете масови убийства в Сърбия, за да атакува президента Александър Вучич и правителството, съобщи независимата регионална телевизия Ен1. По думите ѝ вина за престъпленията имат социалните мрежи и злоупотребата със свободата на изразяване.

Опозиционни партии и движения свикаха в понеделник протест срещу насилието, като настояват властите да предприемат мерки срещу това явление и да потърсят институционална отговорност за двете масови убийства от тази седмица, добавя БТА.

На 3 май (сряда) 13-годишен ученик застреля с пистолетите на баща си осем свои съученици и един училищен пазач в белградско училище. При стрелбата бяха ранени и шест деца и учителка. Сръбските медии съобщиха вчера, че момиче, простреляно в главата, е в критично състояние.

На следващия ден вечерта 21-годишен сърбин стреля с автоматично оръжие от движеща се кола в три села в района на град Младеновац, на около 40 км южно от Белград. Осем души загинаха, а 14 бяха ранени.

Вчера бяха погребани някои от жертвите. Заподозрените стрелци са арестувани.

Премиерът Ана Бърнабич коментира пред телевизия "Хепи", че когато в други държави станат подобни масови убийства, "никой не ги използва за политически сметки и атака срещу правителството".

"Невъобразимо е. Скандално и човешки непонятно е да кажеш, че Александър Вучич и Сръбската прогресивна партия са виновни за тези престъпления. Как той да е отговорен?", попита реторично Бърнабич в ефира на телевизия "Хепи" и посочи, че политизирането на ситуацията не помага за намаляване на поляризацията в страната.

Бърнабич коментира, че двете масови убийства са "последица от времената, в които живеем". Сръбският премиер отбеляза, че в социалните мрежи и по принцип, се злоупотребява със свободата на изразяване, а "поощряването на насилието в социалните мрежи се е превърнало в норма и стандарт, в който нашите деца трябва да живеят".

Депутати от шест опозиционни партии и движения свикаха мирен протест утре, след края на тридневния траур в Сърбия, обявен заради убийствата в основно училище "Владислав Рибникар" в Белград. Митингът ще започне в 18:00 ч. на централния площад "Никола Пашич" срещу сградата на парламента.

Опозицията обяви списък с искания, които да бъдат изпълнени в рамките на седмица, включително предприемане на мерки срещу публичното поощряване на насилие, незабавно уволнение на членовете на Регулаторния орган за електронните медии (REM), забрана на реалити програми и шоута, които поощряват насилие, агресия, неморално и примитивно поведение по телевизионни канали с национално покритие.

Опозицията иска също забрана на печатни медии, които поощряват насилие, публикуват фалшиви новини и нарушават журналистическия кодекс, както и отстраняване на ръководството на сръбската държавна телевизия РТС заради излъчването на предавания, които популяризират насилие, престъпност и агресия.

От опозицията настояват за поемане на институционална отговорност и уволнение на министрите на вътрешните работи и на образованието, както и на директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА).

Опозиционните депутати призоваха за парламентарно заседание, на което да бъде обсъдена отговорността на правителството за ситуацията в страната.