Сръбският министър на образованието Бранко Ружич подаде вчера оставка заради смъртоносната стрелба в белградско основно училище тази седмица, отнела живота на осем ученици и един охранител, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ройтерс отбелязва, че това става на фона на общественото недоволство от тази и от още една масова стрелба в Сърбия, станала само ден след първата.

Страната е в шок и траур след двете масови убийства. Заподозрените за двете стрелби - съответно 13-годишен ученик и 20-годишен мъж, са задържани в ареста.

Опозиционните партии, които обвиняват правителството на премиерката Ана Бърнабич, че не успяло да предотврати двете трагедии, призоваха привържениците си да се присъединят към антиправителствена демонстрация тази вечер в Белград. Те настояха също за оставката на Ружич и други мерки.

На 3 май (сряда) 13-годишен ученик застреля с пистолетите на баща си осем свои съученици и един училищен пазач в белградско училище. При стрелбата бяха ранени и шест деца и учителка. Сръбските медии съобщиха, че момиче, простреляно в главата, е в критично състояние.

На следващия ден вечерта 21-годишен сърбин стреля с автоматично оръжие от движеща се кола в три села в района на град Младеновац, на около 40 км южно от Белград. Осем души загинаха, а 14 бяха ранени.

Премиерът Ана Бърнабич коментира пред телевизия "Хепи", че когато в други държави станат подобни масови убийства, "никой не ги използва за политически сметки и атака срещу правителството". Тя обвини опозицията, че политизира двете масови убийства в Сърбия