Четирима британски полицаи с костюми за химическа защита бяха видени да влизат в общежитие в югозападния град Еймсбъри, където бяха открити двама души, отровени с нервнопаралитичното вещество "Новичок" , предаде Ройтерс.

Вижте снимки>>>

Британската полиция издирва малко шишенце, за което се смята, че е замърсено със следи от нервнопаралитичното вещество Новичок, съобщава Асошиейтед прес. В операцията, която обхваща части от Солсбъри и Еймсбъри, участват над 100 служители на реда.

Полицията смята, че двата нови случаи на отравяне може да се дължат на контакт със замърсено шишенце или друг предмет, изхвърлен на обществено място след отравянето на бившия руски агент Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през март.

Според учените няма лесен начин за откриване на съда, от който се смята, че идва нервнопаралитичното вещество, защото използването му не е било смятано за вероятно, когато са били разработвани средствата за наблюдение.

Вместо технологични решения се налага трудно и продължително проучване на предполагаемите места. Властите ще трябва да вземат проби от почвата и растенията, където е възможно да има следи от веществото, и да ги изследват.

Проучват се както мястото, където двамата отровени са се почувствали зле, така и места, които те са посетили преди това.

Полицията на графство Уилтшър съобщи, че не може да потвърди дали нервнопаралитичното вещество, причинило инцидентите в Солсбъри и Еймсбъри, е част от една и съща партида, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Следствието се опитва да изясни дали инцидентите са свързани, съобщи Киър Причард, началник на полицията в графството, който подчерта, че е важно да се запазва обективност и да се избягват спекулации по този въпрос.

Водеща роля по разследването на инцидента в Еймсбъри са поели служителите на отдела за борба с тероризма в британската полиция.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА