Съпругата на норвежки бизнесмен мултимилионер е в неизвестност от месеци, след като е била отвлечена, потвърди днес полицията. 68-годишната Ан-Елизабет Фалкевик Хаген изчезна от дома си недалеч от Осло на 31 октомври 2018 г.

Разследването продължава оттогава, съобщи полицията, но получи "ниска оценка", защото през това време "бяха отправени много сериозни заплахи", предаде БиБиСи (BBC).

Похитителите са поискали 9 млн. eвро (10 млн. щ.д., 8 млн. паунда), съобщи норвежка медия. ЕнАрКа (NRK) разкри, че откупът е бил поискан в еквивалентно количество криптовалута Monero (подобна на Bitcoin).

Ан-Елизабет Хаген е омъжена за Том Хаген, бизнесмен с материално състояние в размер приблизително 1,7 млрд. норвежки крони (174 млн. евро; 156 млн. паунда), натрупано в бизнеса с недвижими имоти и в енергетиката.

Норвежкото финансово списание "Капитал" го постави на 172-о място в списъка на най-богатите хора в страната.

NRK отбеляза, че семейната двойка води "уединен начин на живот" в Льоренског, на изток от Осло, описвайки Том Хаген като затворен човек, който избягва контакт с медиите.

Няма никакви доказателства, че Ан-Елизабет Хаген е в безопасност, изтъкна полицията.

В момента, в който случаят доби популярност, полицията посъветва семейството да не изпълнява исканията на похитителите, каза Томи Броске, ръководител на разследващия екип.

Новината за изчезналата от месеци Ан-Елизабет Хаген за първи път беше съобщена от вестник "Афтенпостен" по-рано в сряда. От изданието съобщиха, че от известно време са знаели за случая, но не са публикували подробности, за да не навредят на пострадалата.

Според публикацията сега Ан-Елизабет Хаген е била отвлечена от банята в дома си и че в интернет се е водил "ограничен диалог" с предполагаемите похитители.

След медийната публикация полицията постави кордон около семейния дом. В свое изявление тя съобщи, че е взела решение да даде публичност на разследването въпреки заплахите на похитителите, за да призове за повече информация. Водещата хипотеза "винаги е била, че жената е била отвлечена". Полицията подчерта, че в дома на семейство Хаген е било извършено "задълбочено, широкообхватно" криминално разследване. Нашата цел е да намерим жената жива и да я върнем на семейството й, каза Броске. "Както във всички сериозни наказателни дела, времето е важен фактор и ние разчитаме на всякаква информация ... която да ни помогне да намерим изчезналата жена."

Адвокатите на Ан-Елизабет Хаген отказват коментар към момента.