На първото заседание в Белград днес по делото срещу родителите на непълнолетния ученик, обвинен в извършването на масово убийство в училище в сръбската столица миналата година, когато бяха застреляни общо десет души, беше решено процесът да бъде закрит за обществеността, съобщават сръбските медии.

Масовото убийство през май 2023 година, както и последвалата го масова стрелба с осем жертви близо до Белград, разтърсиха Сърбия и станаха повод за антиправителствени демонстрации, около които се обедини част от сръбската опозиция, явила се на предсрочните парламентарни избори през декември, отбелязва Франс прес.

Прокуратурата заяви, че тийнейджърът Коста К., който сега е в психиатрично заведение, е застрелял девет ученици и охранител в училището си в Белград с оръжието на баща си.

От обвинението поискаха гледането на делото до бъде закрито за обществеността, за да бъдат защитени непълнолетните, отбелязва сръбската редакция на телевизия Ен1.

Защитата на родителите на момчето настоя за открит процес, тъй като медиите така или иначе ще информират за делото.

За бащата на момчето обвинението иска наказание затвор до 12 години. Той е обвинен в "сериозни действия срещу общата сигурност". Според обвинителния акт бащата е обучавал сина си как да борави с оръжие и не е осигурил условия за съхранение на огнестрелно оръжие.

Майката е обвинена за незаконно притежаване на оръжие и муниции. Наказанието, което се иска за нея, е две години и половина затвор.

За инструктор и за собственика на стрелбището, където бащата е водил сина си да го обучава да стреля, прокуратурата иска наказания до три години затвор за даване на фалшиви показания по време на разследването.

Това дело не включва момчето, убило десет души, тъй като то не носи наказателна отговорност, поради факта, че по време на престъплението е на 13 години, отбелязва Ен1.

Това наказателно производство е отделно от двете граждански дела, които се водят пред същия съд, в които пострадалите семейства съдят момчето, родителите му, училището и държавата за обезщетение за нематериални щети заради претърпяна душевна болка и стрес.