Най-дълго задържалият се на поста премиер в света - този на Бахрейн - принц Халифа бин Салман Ал Халифа, почина днес. Това съобщи Бахрейнската информационна агенция (БНА), като се позова на кралския двор.

Принц Халифа, който встъпи в длъжност, след като Бахрейн придоби независимост през 1971 г., почина в американска клиника, където беше на лечение, само две седмици преди да навърши 85 години.

Той е роден на 24 ноември 1935 г. и беше вторият син на крал Салман бин Хамад ал Халифа и съпругата му Моза бинт Хамад Ал Халифа.

В Бахрейн е обявен едноседмичен траур. Погребението на принца ще се извърши, след като тялото му пристигне в родината от САЩ.

Кой беше принц Халифа

Халифа бин Салман беше назначен като емир на премиерския пост на 15 август 1971 г. - на следващия ден след провъзгласяването на независимостта на Бахрейн и оглавяваше правителството до смъртта си. Изигра значителна роля в изграждането на държавното управление и модернизацията на Бахрейн.

Принц Халифа бин Салман Ал Халифа беше смятан за най-богатия член на управляващото семейство и за един от най-крупните бизнесмени в кралството.

Той беше чичо на крал Хамад и имаше силно влияние в кралското семейство.

Принцът е смятан от някои за хардлайнер и отстраняването му бе искано от протестиращите за демократични промени по време на неуспешното въстание от Арабската пролет през 2011 г.

Принц Халифа бин Салман заяви по онова време, че Арабската пролет е донесла само "смърт, хаос и разрушения", и отрече твърденията, че е блокирал усилията за политически реформи в Бахрейн, отбеляза Би Би Си.

Анализаторите смятат, че изборът на неговия наследник ще сигнализира дали Бахрейн, който наскоро се съгласи да нормализира отношенията си с Израел, се стреми да очертае нов курс.

Съгласно конституцията от 2002 г. част от правомощията му ще преминават към краля, който получава правото да назначава и уволнява министри.