Израелският премиер Бенямин Нетаняху подписа днес исторически споразумения за нормализиране на отношенията с ОАЕ и Бахрейн, признаващи Еврейската държава, под егидата на американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Израелският лидер подписа двустранните споразумения с външния министър на емирствата шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян и с външния министър на Бахрейн Абдел Латиф ал Заяни на церемония на открито на Южната морава пред Белия дом.

Тримата лидери и президентът на САЩ подписаха и обща декларация.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че сделките за нормализиране с ОАЕ и Бахрейн "може да сложат край на арабско-израелския конфликт веднъж завинаги.

"Дълго след като пандемията си отиде, мирът, които сключваме днес, ще трае завинаги", каза Нетаняху на церемонията на южната морава пред Белия дом.

По думите му десетилетия наред Еврейската държава се е молила за мир.

"Този ден е повратен момент в историята. Той ознаменува нова зора на мир", заяви израелският премиер, цитиран от ДПА.

Стените на Стария град в Ерусалим бяха осветени в цветовете на знамената на четирите страни, участващи в подписването на споразуменията между две държави от Залива и Израел, предаде ДПА.

Жестът беше направен, след като Израел подписа споразумения за нормализиране на отношенията с Обединените арабски емирства и Бахрейн.

Сирени, предупреждаващи за ракетен обстрел от Газа прозвучаха в Южен Израел днес, докато във Вашингтон започваше церемонията за подписването на споразуменията за нормализиране на отношенията на Израел с ОАЕ и Бахрейн, предаде Ройтерс. Израелската армия съобщи, че въздушната тревога е обявена за крайбрежните градове Ашкелон и Ашдод

По-късно се разбра, че две ракети са изстреляни тази вечер от ивицата Газа срещу Израел, съобщи израелската армия, докато във Вашингтон течеше церемонията по подписване на споразуменията с ОАЕ и Бахрейн, предаде Франс прес.