"Кралство Бахрейн осуети чуждестранен заговор срещу страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, подготвян най-малко две-три десетилетия. Ако беше успял, този заговор щеше да се разпростре върху всички страни от Съвета (Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Катар, Оман и Кувейт)", каза кралят, предаде бахрейнската осведомителна агенция, на която се позоваха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. 

Халифа направи това изказване на среща снощи с командващия и офицерите от "Щит на Полуострова" - съвместните сили на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, разположени миналата седмица в Бахрейн, за да помогнат на сунитската династия Ал Халифа да се справи с шиитския бунт. Кралят не уточни кой стои зад заговора, но се изказа в момент на напрежение в отношенията между Бахрейн и Иран.

Вчера Техеран поиска бахрейнски дипломат да напусне Иран в отговор на експулсирането на ирански дипломат от столицата на Бахрейн Манама. Бахрейнският в. "Уатан" съобщи, че властите са дали 72 часа да напусне страната на ирански дипломат, обвинен в нарушения, включително внасяне на оръжие в Бахрейн.

В средата на седмицата Иран повика посланика си в Манама, за да протестира срещу репресиите на сунитските власти в Бахрейн срещу протестиращите, които са предимно шиити. Иранският външен министър Али Акбар Салехи на свой ред настоя за изтегляне на чуждестранните сили от Бахрейн.

Кралят заяви, че мисията на силите от "Щит на Полуострова" в страната му не е да пазят вътрешната сигурност, а да отбраняват страните от Съвета. Миналата седмица Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар изпратиха войски в Бахрейн в отговор, според Рияд, на молбата за подкрепа от страна на бахрейнските власти.

Отношенията между Бахрейн и Иран често са били обтегнати в последните 30 години. От установяването си през 1979 г. ислямският режим в Техеран призовава шиитите да протестират срещу сунитския емир в Бахрейн и се опитва да възроди иранските претенции за суверенитет над архипелага, от които през 1970 г. шахът се отказа.

Междувременно Кувейт разположи военноморски сили в Бахрейн, за да помогне за овладяване на ситуацията, предаде Франс прес.
Саудитска Арабия вече разположи 1000 войници, а Обединените арабски емирства (ОАЕ) - 500 полицаи. Катар обяви, че също ще изпрати сили.
В четвъртък шиитското малцинство в Кувейт организира митинг, на който благодари на правителството, че не е разположило войски в Бахрейн.