Стотици демонстранти се опитват да щурмуват посолството на САЩ в Ирак. Американският посланик и повечето членове на персонала на дипломатическото представителство са били евакуирани от съображения за сигурност, съобщиха двама представители на иракското министерство на външните работи, цитирани от Ройтерс и БТА.

В сградата са останали няколко служители на охраната.

Снимка: AP/БТА

Хиляди демонстранти и бойци на Катаиб Хизбула се събраха пред посолството на САЩ в Багдад след погребенията днес на бойци на иракската шиитска милиция, убити при американски въздушни удари в края на седмицата.

Множеството се опитва да щурмува посолството в строго охраняваната Зелена зона, скандирайки "Долу, долу САЩ", казаха журналисти от АП на място.

Демонстрантите замерят с бутилки дипломатическото представителство и счупиха охранителни камери. Охранителите се оттеглиха вътре в сградата.

Демонстрантите закачиха жълти знамена на Катаиб Хизбула на стените на посолството.

25 бойци на подкрепяната от Иран шиитска милиция бяха убити при американски въздушни удари в Ирак в неделя. Те бяха нанесени, след като един американски цивилен подизпълнител загина при ракетен обстрел на иракска военна база от Катаиб Хизбула в петък.

Иракският премиер Адел Абдел Махди призова хилядите привърженици на проиранските милиции, щурмували американското посолство в Багдад, да освободят подстъпите към сградата, предаде Франс прес.

Махди предупреди, че всякакви прояви на агресия срещу чужди дипломатически мисии ще бъдат пресечени от силите за сигурност и строго наказани от закона, съобщи Ройтерс. Той направи това изявление два часа след началото на щурма на протестиращите срещу американското посолство, предизвикан от въздушните удари на САЩ в Ирак и Сирия, при които бяха убити на 25 бойци на проиранската милиция Катаиб Хизбула.

Иракският премиер разпореди от днес да бъде обявен тридневен общонационален траур за жертвите на извършените в неделя американски въздушни удари.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Иран е организирал днешната атака срещу американското посолство в Багдад и ще понесе отговорността за това, предаде Ройтерс.

"Иран уби един американски цивилен подизпълнител и рани много други. Отговорихме твърдо и винаги ще го правим. Сега Иран организира нападение срещу американското посолство в Ирак. Те ще понесат пълната отговорност. Освен това очакваме Ирак да използва силите си за сигурност, за да защити посолството, за което сме уведомили иракските власти", написа Тръмп в Туитър.