Членовете на проиранска групировка, които протестират срещу американски въздушни удари в Ирак, вдигнаха обсадата на американското посолство в Багдад, предаде Франс прес.

Насочвайки се към изходите на свръхохраняваната Зелена зона, където е разположен американският дипломатически комплекс, демонстрантите скандираха "Изгорихме ги", ден след вчерашния им щурм на територията на комплекса.

Фотограф на АФП видя камиони да откарват палатките, които демонстрантите бяха разположили около посолството вчера.

По-рано днес призив за прекратяване на протеста и разотиване на демонстрантите отправиха проирански шиитски милиции и иракският външен министър.

Десетки проирански членове на иракски милиции и техни поддръжници лагеруваха в палатки пред посолството през изминалата нощ. Вчера десетки протестиращи проникнаха на територията на посолството в едно от най-тежките нападения над комплекса в последно време.

Охраняващите посолството морски пехотинци изстреляха сълзотворни гранати, след като протестиращите запалиха покрива на приемната зона на комплекса. Демонстрантите хвърлиха коктейли "Молотов" и една от вратите, която също се запали.

Линейки закараха в болници пострадалите протестиращи, а полицейски подкрепления подсилиха иракските сили, които вече са разположени пред дипломатическия комплекс.

Започналите вчера протести пред посолството на САЩ в Багдад бяха предизвикани от американски въздушни удари в неделя, в които бяха убити 25 бойци на подкрепяната от Иран милиция Катаеб Хизбула в Ирак. САЩ заявиха, че ударите са ответна мярка на убийството миналата седмица на американски цивилен подизпълнител в ракетен обстрел на иракска военна база, който според САЩ е дело на тази милиция.

В Ирак са разположени около 5000 американски войници в подкрепа на местните сили. Неделните въздушни удари засилиха призивите в Ирак за изтегляне на американските сили от страната, отбелязва Ройтерс.

САЩ вчера обявиха, че изпращат още 750 войници в региона след вчерашния щурм на посолството им в Багдад. Те първоначално ще бъдат дислоцирани в Кувейт. Според американски официални източници е възможно в близките дни в региона да бъдат изпратени до 4000 войници, ако е необходимо.

По време на снощното си послание във връзка с посрещането на Новата година президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заплаши отново Иран, като предупреди, че Техеран ще бъде отговорен за евентуални жертви или щети в американската дипломатическа институция в Багдад. "Иран ще бъде изцяло отговорен за загубените животи или нанесените щети във всяко от нашите съоръжения. Те ще платят много ГОЛЯМА ЦЕНА! Това не е предупреждение, а заплаха. Честита Нова година!", добави Тръмп.

По-рано днес пък върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран ще отговори на всички действия, които застрашават интереси на страната. "Американците трябва да разберат, че хората в региона, като тези в Ирак и Афганистан, ги мразят заради техните престъпления и тази омраза ще се прояви някъде", отбеляза аятолах Хаменей и предупреди Вашингтон да не проявява "безразсъдна" реакция по отношение на "иракският народ", който е срещу "свирепите" политики на САЩ.

И двамата лидери обаче обявиха, че не искат война.

Тръмп заяви: "Не мисля, че това би било добре за Иран. Няма да продължи много дълго. Дали искам? Не. Искам да има мир. Харесвам мира. А Иран трябва да иска мир повече от всички, затова не мисля, че това ще се случи".

От своя страна аятолах Хаменей посочи: "Някои казват, че сме тръгнали на война. Не, не водим страната си натам. Но ако някой се опита по какъвто и да било начин да употреби сила срещу нас, ще се изправим срещу него с цялата си мощ".