Северна Корея изстреля днес, явно при учение, около 130 артилерийски снаряда към морето от източните си и западни граници, предаде Ройтерс, позовавайки се на южнокорейски военни. Учението се е състояло близо до границата на КНДР с Южна Корея, съобщи БТА.

Някои от снарядите паднаха в буферната зона близо до морската границата на двете държави, което, както каза Сеул, е нарушение на междукорейското споразумение от 2018 за намаляване на напрежението.

Южнокорейските военни са изпратили няколко предупредителни съобщения до Севера във връзка с изстрелването на снарядите, каза министерството на обраната на Южна Корея.

Северна Корея не е съобщила веднага за артилерийския огън, но напоследък тя засилва военните си дейности, включително изстрелване на ракети и учения с участие на самолети и артилерия.

Южна Корея и САЩ също увеличиха военните учения тази година, обосновавайки се, че те са необходими за възпиране на Севера, който има ядрени оръжия.

Военното споразумение за понижаване на напрежението на Корейския полуостров, подписано 2018 г., е най-значимият резултат от състоялите се срещи между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже-ин. Но тези разговори стигнаха до задънена улица и неотдавнашните учения и демонстрации на военна сила по укрепената граница между двете Кореи поставят под съмнение бъдещето на договорените мерки. Южна Корея обвинява Севера, че с артилерийските си стрелби тази година нарушава споразумението.

Тази година, за първи път от 2017, Северна Корея поднови изпитанията на междуконтинентални балистични ракети с голям обсег, а според Южна Корея и САЩ се подготвя да възобнови също и ядрените си опити.