Северна и Южна Корея съобщиха, че са си разменили предупредителни артилерийски изстрели по оспорваната си морска граница западно от полуострова, съобщи Асошиейтед прес.

Според генералния щаб на Южна Корея военноморските й сили са произвели предупредителни изстрели, за да прогонят севернокорейски търговски кораб, за който се твърди, че е нарушил морската граница рано сутринта в понеделник.

От своя страна армията на Северна Корея обяви, че е отговорила с 10 артилерийски снаряда от брегови батареи като предупреждение към Юга. Пхенян обвини южнокорейски военен кораб, че е навлязъл в севернокорейски води под претекст, че преследва неидентифициран плавателен съд.

Според южнокорейския щаб артилерийският обстрел от Севера нарушава вътрешнокорейското споразумение от 2018 г. за ограничаване на военното противопоставяне и подкопава стабилността на Корейския полуостров. Не се съобщава за преки сблъсъци между двете Кореи.

Недостатъчно делимитираната морска граница край западния бряг на Корейския полуостров е източник на дългогодишно противопоставяне между Севера и Юга. През последните години в района имаше няколко морски сблъсъка, включително две атаки през 2010 г., при които загинаха 50 южнокорейци.

Инцидентът се случва в условията на повишено напрежение заради скорошната серия от ракетни тестове от страна на Пхенян.