Северна Корея не е заинтересувана от среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на Пхенян от ядрената му програма. Това заяви днес севернокорейският първи заместник-външен министър Ким Ге-гуан, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.

Американският президент Доналд Тръм и Ким Чен-ун трябва да се срещнат в Сингапур в средата на юни.

"Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла и ще ни се отправят искания едностранно да се откажем от ядреното оръжие. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със Съединените щати", каза севернокорейският представител.

Пхенян също така отмени предвидена за утре среща на високо равнище с Южна Корея в знак на протест срещу тези военни учения, които се провеждат ежегодно, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирайки севернокорейската държавна агенция КЦТА.

Съединените щати не са били уведомени за промяна в севернокорейската позиция и продължават подготовката за срещата на върха между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това заяви днес говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт след заплахата на Пхенян, че може да анулира историческата среща, планирана за 12 юни.

"Ние ще продължим подготовката за тази среща, не сме уведомени за каквато и да е промяна", заяви Науърт.

Той разкритикува също изявленията на Вашингтон, че Северна Корея трябва напълно да се откаже не само от ядрената си програма и балистичните ракети, но и от биологическите и химическите си оръжия.

Решението на Северна Корея да отмени междукорейските преговори на министерско равнище, планирани за днес, е достойно за съжаление, заяви южнокорейското министерство на националното обединение, предаде Ройтерс.

"Решението на Северна Корея едностранно да отложи преговорите на високо равнище между двете Кореи, изтъквайки като причини годишното съвместно военновъздушно учение между Южна Корея и Съединените щати противоречи на духа на Декларацията от Панминчжон и е достойно за съжаление", посочи говорител на министерството. Той призова Севера незабавно да се върне на масата за преговори.

Съединените щати и Южна Корея увериха, че учението е с отбранителна цел, но Пхенян го окачестви като "военна провокация, насочена срещу положителното политическо развитие на Корейския полуостров".