Сингапур се очертава като най-вероятното място за планираната среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи американски представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Ким Чен-ун нарекъл исторически шанс предстоящата му среща с Тръмп в разговора с държавния секретар Майк Помпейо, който посети Пхенян, съобщи междувременно севернокорейската агенция КЦТА.

Ким е казал, че срещата ще бъде историческа и "чудесна първа стъпка", която ще помогне да се подобри ситуацията на Корейския полуостров и "да се построи красиво бъдеще".

Южнокорейската агенция Йонхап отбелязва, че за първи път Ким споменава публично за предстоящата среща с Доналд Тръмп.

Майк Помпейо посети Пхенян, за да обсъди подготовката за тази среща, която ще се състои вероятно до няколко седмици, както и за да издейства освобождаването на трима американци, задържани в Северна Корея. Ким заявил, че дава амнистия на тримата мъже.

Според Франс прес това е дипломатически успех за Вашингтон и премахва последната пречка пред очакваната среща между Тръмп и Ким Чен-ун.

Междувременно тримата американци, освободени вчера от Северна Корея, изказаха благодарност на американското правителство, на президента Доналд Тръмп и на държавния секретар Майк Помпейо.

"Изказваме дълбока признателност на правителството на САЩ, на президента Доналд Тръмп, на държавния секретар Помпейо и на народа на Съединените щати, че ни върнаха у дома. Благодарим на Бог, както и на нашите семейства и приятели, които се молеха за нас и за нашето връщане. Бог да благослови Америка, най-великата страна в света", гласи декларацията на тримата освободени американци.