Трима филипински рибари са загинали, след като лодката им е била блъсната от петролен танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови, предаде Ройтерс.

Първоначално филипинската брегова охрана определи плавателния съд като "неидентифициран" международен търговски кораб.

Лодката е била блъсната, докато е пресичала Южнокитайско море. Това е съобщила филипинската брегова охрана днес, а трагедията се е разиграла в понеделник.

Агенцията посочва, че 11 души са се спасили, след като лодката е потънала, добавя БТА.

Мястото на инцидента е около 156 километра североизточно от спорния между Филипините и Китай архипелаг Скарбъро Шоул, богат на риба, отбелязва Ройтерс.

Стратегическият риф носи името на британски кораб, заседнал на атола (кораловия остров) през 18-и век. Той бе завзет от Китай през 2012 г. Оттогава там действа китайска брегова охрана.

Напрежението в тези води в последно време се е покачило отново, след като Филипините обявиха, че са премахнали тристаметрова бариера, поставена от китайската брегова охрана близо до Скарбъро Шоул.

Преди близо два месеца Филипините обвиниха китайската брегова охрана, че е стреляла с водни оръдия по филипинските кораби в Южнокитайско море, като нарече тези действия незаконни и опасни.

Сега филипинската брегова охрана така и не разкри пред подробности за чуждестранния плавателен съд, разследването на който обяви лично президентът на страната Фердинанд Маркос-младши.

"Искам да уверя както семействата на жертвите, така и тези, които са се спасили, че няма да пестим никакво усилие, за да подведем под отговорност виновните за този злощастен морски инцидент", написа Маркос в социалната платформа "Екс" (бивша "Туитър").

Днес, след като идентифицира плавателния съд, блъснал лодката, като петролен танкер, филипинската брегова охрана определи инцидента като "случаен сблъсък".