Испанските власти съобщават, че трима мигранти са били открити да седят кормилната част на кораб непосредствено до водата след 11-дневно пътуване от Нигерия, съобщи Би Би Си.

На снимка, споделена от бреговата охрана, се вижда как мъжете седят на кормилото на кърмата на петролния танкер, а краката им са на по-малко от метър от водата.

Те са били откарани в болница в крайната точка на пътуването на танкера в Гран Канария и са лекувани от дехидратация.

Не е ясно дали са прекарали цялото пътуване, седнали на опасното място.

Според данните, събрани от уебсайтовете за морско проследяване, плаващият под флага на Малта Althini II е пристигнал в Лас Палмас, Гран Канария, от най-големия град на Нигерия Лагос - става дума за разстояние от над 2700 морски мили.

Мъжете са били прегледани от лекари на пристанището, където са били открити, и скоро след това са били откарани в болница.

Това не е първият случай, в който бегълци се намират на руля на кораб - големи перки, подобни на остриета, които се намират под корабите и се използват за управление на плавателния съд.

През 2020 г. 14-годишно момче, което също е пътувало от Лагос до Гран Канария, разказва пред вестник El Pais, че е прекарало цялото 15-дневно пътуване върху кормилото на огромен танкер за гориво. При пристигането си е било хоспитализирано, след като е оцеляло на солена вода и се е редувало да спи в дупка над кормилото с другите мъже, с които е пътувало.

При друг инцидент през същата година четирима мъже са открити на кормилото на норвежки петролен танкер, след като той е пристигнал от Лагос в Лас Палмас. Според тогавашните доклади мъжете се криели в помещение зад кормилото по време на 10-дневното му плаване.

Броят на мигрантите, които преминават с лодки от Западна Африка към притежаваните от Испания Канарски острови, се е увеличил значително през последните години.

Подобни плавания са дълги, опасни и често смъртоносни. През 2021 г. Международната организация по миграция (МОМ) към ООН е регистрирала 1532 смъртни случая по този маршрут, припомня Би Би Си.