Демонстрацията срещу климатичните промени в германския град Аахен днес е била най-голямата, провеждана досега, съобщиха организаторите, според които проявата е събрала 40 000 участници, предаде ДПА, цитирана от БТА. Тя се провежда в рамките на инициативата "Петъци за бъдеще", вдъхновител на която е шведската тийнейджърка Грета Тунберг.

Демонстрантите са дошли от 17 държави, сред които Холандия, Белгия, Франция и Великобритания, каза говорителката на организаторите Корнелия Тойер.

Полицията засега не е представила своите окончателни оценки. По-рано днес органите на реда посочиха, че очакват броят на регистрираните участници - между 10 000 и 20 000 души, да бъде достигнат.

Демонстрантите, предимно млади хора, носеха шарени банери с надписи като "Вашата алчност съсипва нашето бъдеще", "Климатична справедливост, това е което искаме" и "Не! на въглищата".

Протестът се проведе ден, след като европейските лидери не можаха да постигнат съгласие по план за превръщането на икономиката на блока във въглеродно неутрална до 2050 година. Няколко европейски страни, включително Великобритания, Франция и Германия, подкрепиха целите. Страните, разчитащи на въглищата, като Полша, обаче блокираха постигането на единодушие по предложението, което предвижда почти пълен отказ от изкопаемите горива.

"Вашата алчност съсипва нашето бъдеще", заявяват демонстрантите

Снимка: AP/БТА

Днешният протест е близо до една от най-големите мини за лигнитни въглища в Германия. Мината стана център на протести през последните години, тъй като операторът й, компанията ЕрВеЕ (RWE), заплаши да изсече близката гора.

Очакват се още протести в района през уикенда. Мобилизирани са стотици полицаи и водно оръдие, за да не се допусне протестиращите да блокират огромната мина и съседните й топлоцентрали.

Германското правителство одобри експертно предложение за спиране на употребата на въглища за добив на електроенергия до 2038 година. Според екоактивисти обаче датата е твърде далечна, ако Германия иска да помогне да бъде постигната целта от Парижкото споразумение за климата от 2015 година - световните температури да не се повишават повече от 1,5 градуса до средата на века спрямо прединдустриалния период.

Задават се екстремни температури

Затоплянето на климата ще доведе до това още до края на този век на големи части от планетата да бъдат наблюдавани екстремни температури, съобщи преди няколко дни телевизионната компания Си Ен Ен.

Медията цитира проучване, публикувано в списанието "Природни климатични промени". Учените анализирали 22 компютърни модела, отразяващи климатичните промени. От тях станало видно, че в края на XXI век температурните рекорди ще бъдат редовно отчитани на 58 процента от повърхността на Земята. Те ще обхванат 67 процента от териториите на най-слабо развитите страни и на островните държави.

Си Ен Ен припомни, че от 1901 до 1975 година температурата на Земята се е повишила с 0,7-0,9 градуса по Целзий. От 1975 година насам процесът на затопляне рязко се е ускорил, и сега средната температура е нараснала до 1,5 -1,8 градуса . Десетте най-топли лета в съвременната историята са били отчетени след 1998 година.