Хиляди хора се събраха на протест за втори пореден ден в грузинската столица Тбилиси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Демонстрантите изразяват недоволството си от закон за "чуждестранните агенти", който по думите на критици сигнализира промяна в посока авторитаризъм и се отразява неблагоприятно върху шансовете на Грузия за по-тесни връзки с Европа.

Тълпата обгради парламента в Тбилиси, спецчастите използваха водомети в опит да разпръснат протестиращите, които започнаха да трошат прозорците на парламента - това се вижда от видеозаписи в Telegram.

Грузинският парламент вчера прие на първо четене този закон, който предвижда организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да трябва да се регистрират като "чуждестранни агенти" или да плащат солидни глоби.

Управляващата партия "Грузинска мечта" заяви, че законът е създаден на базата на законодателство от САЩ от 30-те години на миналия век. Критици, включително президентката Саломе Зурабишвили твърдят, че той е подобен на руски закон, широко използван от Кремъл за потискане на инакомислието.

В ожесточени сблъсъци снощи протестиращи хвърляха бензинови бомби и камъни по полицията, която използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръсне. Министерството на вътрешните работи съобщи, че са били задържани 66 души.

Протестите бяха подновени днес следобед с манифестация по случай Международния ден на жената по централната улица в Тбилиси. Хиляди хора се събраха пред грузинския парламент с настъпването на вечерта и започнаха да развяват знамената на Грузия и ЕС и да скандират "Не на руския закон".

Репортери на Ройтерс съобщиха, че са чули как хората пеят или пускат по високоговорители химните на Грузия, Украйна и ЕС и че тълпите са блокирали движението пред сградата на парламента. Онлайн бяха споделени и кадри от по-малки протести в черноморския курорт Батуми, който е вторият по големина град в Грузия.