Приетият от грузинският парламент вчера на първо четене нов закон за "чуждестранните агенти" е много лошо развитие за Грузия и нейния народ. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

В този вид законът може да окаже смразяващ ефект върху гражданското общество и медиите и да донесе отрицателни последици за грузинците. Този закон е несъвместим с ценностите на ЕС, добавя Борел.

По неговите думи законът противоречи на заявената от Грузия цел за присъединяване към ЕС, подкрепена от голямо мнозинство от грузинските граждани. Окончателното приемане на закона може да има сериозни последици за отношенията ни, предупреждава той.

ЕС настоятелно призовава Грузия да спази своя ангажимент за насърчаване на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

ЕС припомня правото на хората на мирен протест, се допълва в изявлението.

Междувременно изказването на Борел коментира и официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"Борел каза, че законът за чуждестранните агенти, който предизвика протести в Тбилиси, е несъвместим с ценностите на ЕС. Сега е ясно защо Съединените щати все още не са в Европейския съюз - този закон е в сила там от 1938 г.", написа Захарова в Телеграм, цитирана от "Ехо Кавказа".

По-рано в Грузия беше организиран мащабен протест, в който се намеси и полицията. Със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати властите се опитаха да разпръснат събралите се пред сградата на парламента демонстранти. 

Протестите избухнаха, след като депутатите дадоха първоначалната си подкрепа за закона, който според критиците представлява авторитарен завой и може да навреди на стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз, добавя БТА.

Вчера грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили потвърди подкрепата си за закона, като заяви, че предложените разпоредби относно чуждестранните агенти отговарят на "европейските и световните стандарти".

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че ще наложи вето на закона, ако той попадне на бюрото ѝ, и подкрепи протестиращите.