След бурни протести управляващата партия в Грузия заяви днес, че оттегля внесения в парламента законопроект, критикуван, че може да потъпче свободата на медиите и гражданското общество, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници казаха, че оттеглят предложения закон, изтъквайки "разделенията в обществото", които той предизвика.

Парламентарното мнозинство, което е инициатор на законопроекта, както и общественото движение "Народна сила" заедно с управляващата партия "Грузинска мечта" направиха изявление. "Трябва да бъдем много внимателни към напредъка на Грузия към европейската интеграция. Затова е необходимо да използваме енергията на всеки един от нашите съграждани не за конфронтация, а за развитието на страната в правилната посока", се казва в изявлението.

Според законопроекта медиите и неправителствените организации, които получават над 20 процента от финансирането си от чуждестранни източници, трябва да се регистрират като "агенти на чуждестранно влияние". Предложената мярка породи масови протести в столицата Тбилиси, които продължиха няколко дни.

133 души са задържани по време на протестите в Грузия снощи. Демонстранти са повредили оградите около парламента и са хвърляли камъни и пиротехнически средства по сградата, като са ранили десет полицаи и са повредили няколко полицейски коли, съобщи грузинското министерство на вътрешните работи.

На фона на случващото се украинският президент Володимир Зеленски подкрепи протестиращите: "Няма украинец, който да не желае успех на нашата приятелска Грузия... искаме да бъдем в Европейския съюз и ще бъдем там. Искаме Грузия да бъде в Европейския съюз и съм сигурен, че ще бъдем там.

Според различни оценки на митинга вчера са дошли между 10 000 и 50 000 души.