Министерството на отбраната на САЩ съобщи за повече пострадали американски войници при иранската ракетна атака срещу военна база в Ирак, извършена в началото на месеца - в разгара на напрежението между Техеран и Вашингтон, предаде Франс прес.

Общо 50 американски войници - с 16 повече от обявеното в петък, са получили мозъчно сътресение от експлозиите при обстрела на иракската военновъздушна база Айн ал Асад на 8 януари, се казва в комюнике на Пентагона.

Трийсет и един от тях са получили медицинска помощ на място и вече са в строя, а 18 са изпратени в американски военни болници в Германия и Кувейт.

Данните подлежат на промяна и в бъдеще, подчерта говорителят на Пентагона Томас Кембъл.

Въпросът е деликатен, тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в реч, излъчена по телевизията, ден след атаката, че нито един американец не е ранен, отбелязва Франс прес.

През нощта срещу 8 януари Иран изстреля ракети срещу две бази, в които се намираха част от 5200-те американски войници в Ирак, като ответна мярка след убийството на иранския генерал Касем Солеймани с прецизен американски въздушен удар също на иракска територия.

Помолен миналата седмица за коментар във връзка с новите данни за иранските удари, Тръмп в стремеж да избегне военна ескалация с Иран отново подцени последиците от тях, отбелязва Франс прес.

"Чух, че са имали главоболие - каза той. - Според мен това не означава тежки травми."

Опонентите на Тръмп от Демократическата партия го обвиниха тогава, че е излъгал и е проявил неуважение към пострадалите войници.